≫ 

Ovo je zvanično najbrži auto na svetu koji "leti" brzinom od preko 500 na sat

Skoro pa nepoznati supersportski automobil SSC Tuatara rekordom od 508,7 skinuo je sa "trona" moćnog Bugattija Chiron Super Sport 300+

  • 1
SSC Tuatara, najbrži auto na svetu Foto: SSC North America

Bugatti je prošloga leta uzburkao automobilski svet kada je njegov model Chiron Super Sport 300+ oborio sve brzinske rekorde postigavši maksimalnu brzinu od 483 kilometara na sat.

Međutim, jedna čovek time nije bio posebno impresioniran time, uveren da će njegov automobil samo godinu dana kasnije uspeti da sruši taj rekord. Ovih dana Džerod Šelbi je taj svoj cilj i ostvario, postavivši svojim superautomobilom SSC Tuatara novi svetski brzinski rekord.

A da bi taj rekord bio validan i mogao da bude verifikovan od kompanije Guinness, automobil mora da izveze dva puna kruga na trkačkoj stazi, i to u obrnutim smerovima, što većom (maksimalnom) brzinom koju može da postigne. Kao rekordni rezultat uzma se prosek brzina dva najbrže izvezena kruga.

SSC Tuatara je, na zatvorenoj deonici puta nedaleko do Las Vegasa, sa britanskim vozačem Oliverom Vebom za volanom, u dva izvezena kruga, postigao maksimalnu prosečnu brzinu od 508,7 km/h!

Najveća pojedinačno postignuta brzina tokom vožnje jednim od smerova bila je neverovarnih 532,7 kilometara na sat!

Inače, prošlogodišnji rezultat Bugattija, Džerod Šelbi ne smatra validnim. Razlog je to što je automobil čuvenog francuskog proizvođača, iz tehničkih razloga, svoj rekord na nemačkoj test stazi Era-Lesin postigao vozeći krug samo u jednom smeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA