• 2

Uz ovu boju karoserije, klima vam u autu više neće biti potrebna

Boja odbija čak 95,5 odsto sunčeve svetlosti i veoma efikasno reflektuje infracrvenu toplotu...

  • 2

Stručnjaci američkog Univerziteta Perdju, iz Indijane, razvili su inovativnu belu farbu sposobna da površine koje su njom prefarbane održava hladnima, budući da "superfarba" gotovo uopšte ne apsorbuje sunčevu energiju.

Boja odbija čak 95,5 odsto sunčeve svetlosti i veoma efikasno reflektuje infracrvenu toplotu. Zbog toga su površine na koje je naneta za 7,8 stepeni Celzijusa hladnije od okoline.

Da bi ispitali efikasnost svoje farbe, naučnici su ofarbane površine snimali infracrvenim kamerama i potom ih upoređivali sa površinama ofarbanim običnom belom bojom.

Očitana merenja su potvrdila da njihova farba ima nižu temperaturu, kako od svoje okoline, tako i od drugih predmeta u blizini. Eksperiment je pokazao da nova boja može da održava nižu temperaturu kada se nalazi direktno izložena sunčevoj svetlosti, kao i da reflektuje više ultraljubičastih zraka.

Zanimljivo je i to da ova farba može da doprinese borbi protiv klimatskih promena, budući da infracrvenu toplotu reflektuje sa Zemlje u atmosferu i time smanjuje njen utucaj na zagrevanje zemljine površine. Zato bi u budućnosti mogla da posluži i za farbanje krovova i fasada zgrada.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    Ja koristim stelt boju ne vidi me ni radar ni kamera.

  • Mijailović

    Auto ima prozore kroz koje i te kako sunce prži, pogotovo kad na prozorima nema folije...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima