"Ajkula" na steroidima: Ovakvog "monstruma" na 10 točkova do sada niste videli

Citroen PLR je sve samo ne običan automobil...

  • 2

Liči na Citroen DS, ili popularnu "ajkulu", na kojoj je, zapravo i zasnovan, ali je znatno veći od nje. Ima čak pet osovina, odnosno 10 točkova, kao i jedan veliki, kamionski koji se nalazi unutar tovarnog prostora!

Popularno nazvan "stonoga", Citroen DS Break PLR je automobil koga je 1972. godine francuski proizvođač pneumatika Michelin, u saradnji sa Citroenovim inženjerima, konstruisao specijalno u cilju ispitivanja i razvoja svojih pneumatika.

A da bi se ovaj "megalodon", težak preko 10.000 kilograma pokrenuo, angažovana su čak dva General Motorsova V8 motora zapremine 5,7 litara, kakvi su pokretali Chevrolet Corvette C3. Smešteni pozadi, agregati su zajedno obezbeđivali oko 700 konjskih snaga, piše TopSpeed.

Najzanimljivije od svega je to što je samo jedan motor pokretao zadnje tri osovine, inače preuzete iz Peugeota 504, dok je drugi V8 agregat iskorišćen za pokretanje "skrivenog" kamionskog točka unutar vozila.

Maksimalna brzina ovog neobičnog vozila iznosila je 170 kilometara na sat, a najčešće se koristio na trkačkoj stazi Clermont-Ferrand, gde je Michelin testirao pneumatike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA