≫ 

Koncept budućnosti: Stane ti električni auto, a dron sam dođe i dopuni ga

Porede ga sa vojnim avionima-tankerima koji dopunjavaju avione u letu, a mogao bi da opslužuje nekoliko automobila duž jednog putnog pravca

  • 1
Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017 Foto: Toyota

Toyota ne odstaje od rada na tehnologiji gorivnih ćelija i njenog usavršavanja. To dokazuje i njen najnoviji patent - autonomni dron za dopunjavanje goriva, sposoban da se sam doveze do lokacije na kojoj se nalazi automobil i da dopuni rezervoar vodonikom ili baterije elektičnom energijom.

Autonomni dron, koga porede sa vojnim avionima-tankerima koji avione u letu dopunjavaju gorivom, ima prostor za skladištenje goriva, mehanizam za natakanje goriva i centralnu kontrolnu jedinicu.

Toyota, Autonomni dron Foto: Toyota

Iz patenta, međutim, nije sasvim jasno da li bi dron mogao da dopunjava automobil ispred sebe tokom vožnje ili dok je parkiran. Sam dron bi, u teoriji, mogao da dopunjava nekoliko automobila duž jednog putnog pravca, pre nego što se vrati u svoju baznu stanicu da se i sam dopuni.

Senzori, GPS sistem i automatizovani portovi za sipanje omogućili bi mu da sam obavi celu opraciju, bez ikakvog angažovanja vozača automobila.

Ovo je, međutim, još uvek samo patent, pa nije izvesno da li će uopšte ikada i ugledati svetlost dana. Takođe, razvoj drugih autonomni sistemi mogli bi da dovedu do toga da ova tehnologija (p)ostane "mrtvorođena", piše Futurism.

Još jedna bitna stvar morala bi da postoji pre nego što bi ovakav sistem mogao da zaživi. U pitanju je nivo 5 autonomne vožnje, koje još uvek nije tako blizu ralizacije.

Video: Teodori i njenom dečku, usred ničega, pukle dve gume: Napravili žurku dok čekaju šlep službu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dieselgate

    17. novembar 2020 | 19:48

    Električni pogon napajan baterijom je smešan, kao igračka sa kojom možeš lepo da se poigraš, a onda sedneš u normalan automobil, natankiraš gorivo i ideš na put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA