Da li vam se sviđaju ekrani na dodir ili više volite klasične komande?

Izgleda da kupci novih automobila baš i nisu ljubitelji "ekranizacije" četvorotočkaša. Šta vi mislite od tome?

  • 15
Audi Q2 za 2020. Foto: Audi

Proizvođači automobila žele da uvere kupce da su ekrani osetljivi na dodir u automobilima dobra stvar, ali izgleda da mnogi vozači ne misle tako.

Iz ugla proizvođača, gomilanje funkcija na jednom mestu prilika je da se uštedi, odnosno da se smanje troškovi proizvodnje.

Prema reprezentativnoj anketi britanske kompanije za istraživanje i analizu tržišta YouGov, sprovedenog za nemačku platformu za prodaju automobila Mobile.de, nemački vozači se radije oslanjaju na klasične dugmiće i prekidače nego na ekrane osetljive na dodir i glasovnu kontrolu prilikom upravljanja svojim automobilima - iako prepoznaju prednosti nove tehnologije.

Prema istraživanju, brojni vozači u Nemačkoj još uvek ne uživaju u upravljanju glasom, gestovnim ili komandama putem ekrana na dodir, već više vole da u automobilu pritiskaju "klasične" komande.

Njih 37 odsto preferira dugmiće i prekidače, a još 22 odsto smatra da je kombinacija različitih upravljačkih elemenata najbolja.

Fiat 500e 3+1 Foto: Fiat

Sa druge strane, njih 16 odsto preferira ekran osetljiv na dodir i/ili kontrolu gestovima, dok samo deset odsto želi da kontroliše funkcije svog automobila pretežno ili u potpunosti glasom, prenosi HAK.

Anketirani vozači, pre svega, dakle žele prave, fizičke komande (dugmiće i prekidače) za otvaranje i zatvaranje prozora, za podešavanje klima-uređaja i jačine zvuka audio-sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vik

    22. novembar 2020 | 14:19

    Problem sa komandama na dodir je sto mora da se skrene pogled sa puta da bi se moglo dotaci pravo mesto na ekranu. Kod dugmica ovo moze da se 'oseti bez gledanja'.

  • Majkl Džondar

    22. novembar 2020 | 12:44

    I jedno i drugo. Za nešto je u redu ekran na dodir ali u vožnji klasične komande nezamenljive.

  • doberman

    23. novembar 2020 | 01:02

    Japan u svim svojim elektranama i velikim pogonima koristi mehaničke analogne komande, indikatore i brojila i za to postoje beskrajni razlozi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA