Kako je legendarni Volkswagen od "ljubavi na prvi pogled" postao "član porodice"

Glavni akteri ove divne automobilske priče su jedan srednjoškolski profesor i njegov prelepi kupe oldtajmer...

  • 16
Volkswagen Karmann Ghia Ptintscreen: YouTube/Jovan Ilic

Iskrena strast prema automobilima nije retka stvar među pravim ljubiteljima, i najviše je izražena među onima koji je prema nekom modelu gaje godinama. A onda, kada se stvori mogućnost da do njega konačno i dođu, omiljeni četvorotočkaš počene da uzvraća "ljubav na prvi pogled" i polako postaje pravi član porodice.

Ovo je upravo jedna takva priča, čiji su glavni likovi srednjoškolski profesor Marko Ilić i njegov prelepi Volkswagen Karmann Ghia iz 1969. godine.

Marko je automobil svojih snova, zelene boje, prvi put na beogradskim ulicama primetio sedamdesetih godina prošlog veka, i tog trenutka se u njega potpuno zaljubio. Dve decenije kasnije, konačno je postao vlasnik jednog takvog modela.

Kada je prikupio još informacija o svom oldtajmeru i konačno pribavio svu njegovu dokumentaciju, počeo je da ga restaurira. Tada je sazano da je njegov Karmann Ghia originalno "nosio" fabričku zelenu boju.

Bio to onaj isti zeleni kupe u koji se pre tri decenije zaljubio na prvi pogled!

Ovu storiju o prelepom kupeu oldtajmeru i njegovom vlasniku strastvenom zaljubljeniku, koju možete pogledati u videu iznad, ispričao nam je Jovan Ilić, čiju ste priču od Stojadinu, legendi jugoslovenskog automobilizma, već imali prilike da pogledate na Telegrafu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    5. decembar 2020 | 20:52

    To su bila auta s dusom i karakterom, sve ono sto strujici nece moci nikad postati, neki ce reci zastarjela tehnologija al pravi znalci znaju sta je klasa koja ostaje a mode se mjenjau pa ce i ta elektro moda vrlo brzo nestat

  • Pera Moler

    5. decembar 2020 | 23:59

    Sećam se da sam, kad sam bio klinac, nekoliko leta za redom na Zlatiboru viđao stariji bračni par koji se vozio u crvenom dvosedu kabrioletu. Auto je vukao prilkolicu na kojoj se nalazio crni gumeni čamac prekirven ciradom, u kome im se pretpostavljam nalazio prtljag. Bile su 90te, sankcije, ratovi i ostala s*anja, švercovana čorba se kupovala u flašama od kokakole, a oni su se bezbrižno vozili na more i stalno pravili dan, dva pauze na Zlatiboru (dok to još nije bio ovaj užas koji je danas). Kasnije sam skontao da im je to, najverovatnije, bio odušak od svih tih katastrofalnih godina, nedelja zadovoljstva u godinama užasa. Kasnije sam saznao da je šmekerski crveni kabriolet koji je planinskim putevima brektao prema moru bio - Karmann Ghia.

  • VRSK

    6. decembar 2020 | 01:27

    Čika Buca iz Lazarevca je imao jednog plavog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA