≫ 

Kako je "Švajcarska postala Balkan" i koji su najomiljeniji automobili na svetu

Zanimljiva statistika pokazuje koji su modeli automobila, najprodavaniji po zemljama sveta, a tu je i podatak za Srbiju i okruženje

  • 2
Škoda Octavia Scout Foto: Škoda

Toyota je i dalje najpopularnija automobilska marka na svetu. Kako piše švajcarski Blik (Blick), Japanci su u čak 48 zemalja sveta na vrhu liste po broju prodatih vozila. I to s ogromnom prednošću.

Škoda je po pitanju "automobilskog ukusa" druga najomiljenija. Brend koji je deo koncerna Volkswagen najprodavanija je marka u deset država. Treće mesto dele Renault i njegova ćerka-firma Dacia. Njihovi automobili su najpopularniji u sedam zemalja.

Toyota Hilux 2020 Toyota Hilux / Foto: Toyota

Što se tiče modela, najpopularniji auto na svetu je, pomalo neočekivano, Hilux! Toyotin pikap najprodavaniji je u čak 17 država sveta. Posebno je omiljen u Africi, Australiji, Argentini i Peruu, prenosi Deutsche Welle.

Na Srednjem istoku odlično se prodaje Toyotin Land Cruiser - zahvaljujući tome on se našao na drugom mestu najpopularnijih automobila sveta. Land Cruiser je najprodavanije vozilo u 10 zemalja sveta, uglavnom u arapskom svetu.

Automobilski mejnstrim ukus

Na trećem mestu u globalnoj konkurenciji je - Škoda Octavia. Ona je prvi izbor u sedam država. Octavia je najomiljeniji model i Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i Švajcarskoj.

- Švajcarska je tako, po pitanju automobilskog ukusa, deo Balkana - piše list "Blik".

A kakav ukus prevladava u drugim zemljama? Nemci najviše vole Volkswagen Golf, baš kao i Belgijanci. Francuzi najviše kupuju Renault Clio, Grci vole Toyotu Yaris, u Velikoj Britaniji je Ford Fiesta na vrhu liste najomiljenijih modela. U Italiji je to Fijatova Panda, u Španiji Seat Leon, u Turskoj Fiat Egea, u Mađarskoj Suzuki Vitara, a u Japanu Toyota Prius.

Fiat Panda 2021 Foto: Fiat / FCA

Na Kosovu se najbolje prodaje Dacia Sandero, u Crnoj Gori Škoda Fabia, u Sloveniji Renault Klio, a u Severnoj Makedoniji Kia Sportage. U Holandiji i Norveškoj na samom vrhu liste je Teslin Model 3.

Najprodavaniji auto sveta je…

Po pitanju apsolutnih brojki (odnosno komada prodatih vozila), statistika je ipak nešto drugačija: Hilux, Land Cruiser i Octavia su omiljeni u zemljama sa relativno malim brojem ukupno prodatih vozila. A za statistiku su, po ukupnoj prodaji, relevantna pre svega velika automobilska tržišta, poput onih u SAD ili Kini.

U prošloj godini je, kako napominje "Blik", najprodavanija bila Toyota Corola. Ona je i u SAD i u Kini u "Top 10". Ukupno je u svetu prodato 1,5 miliona Corola. Na drugom mestu je Fordov pikap serije F (1,1 milion). Na trećem, sa 966.971 komada prodatih vozila, Toyotin RAV4.

Toyota Corolla 2020 Foto: Toyota

Među pet najprodavanijih modela su još Hondini CR-V (2.824.897) i Civik (817.902), piše "Blik" koji je za svoj članak koristio podatke onlajn-osiguranja CarInsurance.ae iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Telegraf.rs/DW.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA