Sve više drogiranih seda za volan, novi narko-test pomaže njihovom lakšem otkrivanju

Samo prošle nedelje 31 osoba je vozila pod dejstvom nedozvoljenih supstanci, što je porast u odnosu na sve prethodne januare...

  • 2
Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

Do sada su alkohol, neprilagođena brzina, nevezivanje pojaseva i koršćenje mobilnog telefona bili glavni problemi po bezbednost saobraćaja. U novije vreme se, pored ovih, javlja i problem vozača koji koriste psihoaktivne supstance.

Prošle nedelje je 31 osoba vozila pod dejstvom nedozvoljenih supstanci. To je porast u odnosu na sve prethodne januare, a saobraćajna policija iz godine u godinu zaustavlja sve više drogiranih za volanom.

Postoje dva načina kako policija otkriva vozače pod dejstvom narkotika, rekao je za Jutarnji program RTS  kapetan policije Aleksandar Radenković.

Prvi je upućivanjem vozača, za koga se posumnja da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu gde medicinsko osoblje radi testiranje uz prisustvo policijskih službenika.

Drugi način, koji je ovih dana u žiži javnosti, jeste uz prisustvo uređaja "Dräger DrugTest 5000" koji detektuje sedam vrsta psihoaktivnih supstanci, među njima i najpoznatije droge - kokain i kanabis.

- U januaru je, prema preliminiranim rezultatima, 120 vozača koristilo psihoaktivne supstance što je za 50 prekršaja ili čak 70 odsto više nego što je bilo prošle godine. Do kraja godine možemo očekivati i 1.000 vozača koji će biti isključeni iz saobraćaja ako se nastavi ovakav trend - naglašava Radenković.

narko test, Saobraćajna policija Foto: Nikola Tomić

Kako radi aparat?

Dve su glavne komponente uređaja. Manji uređaj, pomoću koga se uzima uzorak pljuvačke i zove se kaseta ili kolektor i veći analizator, uređaj u kome se vrši analiza uzorka pljuvačke.

Radenković objašnjava da sam proces uzimanja uzorka traje od jednog do četiri minuta i, kada indikator pokaže plavu boju, uzorak je spreman. Ubacuje se kaseta u analizator i sam proces analize traje izneđu sedam i 10 minuta.

Policajci ceo proces obavljaju na licu mesta, pa odmah može da se vidi da li je vozač koji je zaustavljen pod dejstvom nedozvoljenih supstanci ili ne. Za svakog zaustavljenog vozača štampa se izveštaj, pošto uređaj ima mogućnost povezivanja na štampač i tastaturu pomoću koje se unose podaci.

Narko test, Saobraćajna policija Foto: Nikola Tomić

Test na drogu kao redovna procedura?

Radenković kaže da još uvek nije moguće da testiranje na psihoaktivne supstance postane redovna procedura, zbog vremena koje je potrebno za jedno testiranje, a koje može da bude i duže od 15 minuta.

Sa druge strane, trpela bi i sama kontrola, pošto je po broju vozača koji izazivaju prekršaje pod dejstvom alkohola, alkohol je veći prioritet, ističe Radenković.

Alkometri koje se koriste u kontroli saobraćaja rade u dva moda. Jedan je pasivan i traje jednu sekundu, i za one za koje se utvrdi da jeste, aktivnim testiranjem se utvrđuje kolika je to količina alkohola u organzmu i vrlo brzo se dobija rezultat.

- Na žalost kod psihoaktivnih supstanci nije moguće ovakvo brzo dobjanje rezultata - naglasio je Aleksandar Radenković.

Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

Kolike su kazne?

Sa vozačima pod dejstvom narkotika slična je procedura kao i kod vozača zaustavljenih sa više od 1,20 promila alkohola u organzmu. Oni bivaju isključeni iz saobraćaja na licu mesta i to isključenje traje 24 časa, uz zadržavanje u službenim prostorijama do 12 sati.

Visinu kazne određuje prekršajni sud, a zakon propisuje novčanu kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, zatim 8 kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom od najmanje 6 meseci.

Pod dejstvom narkotika uglavnom voze mladi vozači. Podaci za januar pokazuju da je gotovo trećina isključenih vozača bila mlađa od 24 godine, dok su 3 vozača su imala svega 18 godina.

U poslednje tri godine bilo 25 nezgoda na godišnjem nivou u kom su učestovali drogirani vozači. Prošle godine bilo je 26 nezgoda i u tim nezgodama pet osoba je poginulo.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    3. februar 2021 | 16:14

    Bitno je da se mingratni ne testiraju idu po gradu pijani i drogirani maltretiraju ljude,to naravno niko ne vidi.

  • Dragan

    3. februar 2021 | 16:44

    Znači za vikend sam pušio,a u utorak su me zaustavili i test je pokazao da sam navodno "drogiran".Naravno da ne treba voziti u takvom stanju kao što nisam ni ja,a test je pokazao da sam pozitivan.Sada da li je uživanje u kanabisu dobro ili nije to je stvar ličnog izbora.Tako da plaćam kaznu za navodno "drogirano" stanje u kome nisam bio,jer je test pokazao rezultate od pre tri dana...Bio bih vam zahvalan da izbacite komentar,živeli !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA