Kako izgleda najopasniji savremeni automobil?

Mnogima će zvučati neverovatno da vozilo sa nula osvojenih zvezdica na testu bezbedne vožnje dolazi iz Japana...

  • 1
Automobili, Saobraćaj, Gužva Foto: Unsplash

Nula zvezdica na testu sudara za Mitsubishi Express garantuje da niko normalan neće osećati bilo kakvu dozu sigurnosti prilikom eksploatacije ovog kombija.

Iako svi znamo da je Mitsubishi Express japanski minivan, sa tehničke strane posmatrano, to je kombi proizveden u Francuskoj. Zasnovan je na modelu Renault Trafic koji se sklapa u Sanduvilu. U toj fabrici se montiraju i svi klonovi iz alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, među kojima se još dodaje i Nissan NV300. Tu se izrađuje i Fiat Talento.

Ali, ovaj Mitsubishi Express, koga ne bi trebalo mešati sa poslednjim Renaultom Express (zasnovanom na vanu Kangoo) se izvozi u Australiju. Tamo su testovi i sprovedeni, a organizacija zadužena za realizaciju istih se zove ANCAP i ekvivalent je Euro NCAP-a, piše Autorepublika.

Nakon što je ova organizacija nedavno pooštrila kriterijume ocenjivanja, ovo je prvi model koji je uspeo da se "izbori" za nula zvezdica, na skali koja omogućava i dobijanje svih pet "bambija".

Sprovedeni testovi pokazuju ozbiljne slabosti u slučaju frontalnog sudara. Međutim, pored opasnosti koja vreba kod čeone kolizije, putnici se neće dobro provesti ni prilikom bočnih udaraca. Ako je ikome za utehu, da je test sproveden pre 10 godina, ovaj Mitsubishi bi se mnogo bolje proveo, što će reći da su uslovi testiranja i kriterijumi ocenjivanja sve rigidniji, pa ako se ne radi na unapređenjima, očas posla ste u zoni mizernog broja zvezdica.

Video: Raj za sve žene vozače: Dok se ona šminka usred vožnje, volan preuzima Tesla lično

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veliki Radojica

    7. mart 2021 | 14:38

    Osvojio je 0 zvezdica jer ima staru platformu. Isto se dogodilo i sa Puntom 3 koji nije unapređivan u skladu sa razvojem tehnologije u pogledu bezbednosti. Grande Punto kada se pojavio osvojio je 5 zvedica, standardi su toliko porasli da je za 12 - 13 godina došao do 0.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA