≫ 

Petina vozača ne vezuje pojas, česta nasilnička vožnja i pijani i "naduvani" za volanom

Saobraćajna policija je od 8. do 14. marta vršila pojačanu kontrolu korišćenja sigrunosnih pojaseva i saobraćaja, a ovo su rezultati te kontorole...

  • 4
Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

U pojačanoj kontroli korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 8. do 14. marta, otkrili su da gotovo petina kontrolisanih vozača nije imalo vezan sigurnosni pojas.

Saobraćajna policija je od kontrolisanih 60.968 vozila, otkrila 12.807 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane vozača i 2.496 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane putnika u vozilu, od čega su 1.330 bili putnici na zadnjem sedištu, saopštio je MUP.

U sklopu međunarodne akcije koja je sprovedena u 29 država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija otkrila je 15.501 prekršaj i 81 krivično delo.

Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

Saobraćajne nezgode i nepropisan prevoz dece

Za vreme sprovođenja akcije, registrovano je 577 saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji, u kojima je 6 osoba poginulo, a 143 osobe su povređene.

Od ukupnog broja poginulih lica, tri osobe su poginule u motornim vozilima, dve u svojstvu vozača i jedna u svojstvu putnika. Nijedna od ove tri poginule osobe nije koristila pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Istovremeno, napominjemo da je 79 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjem sedištu, dok je 119 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na zadnjem sedištu vozila.

Nasilnička vožnja, pijani i "naduvani" vozači

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije tokom prošle sedmice isključili su iz saobraćaja 26 vozača zbog nasilničke vožnje i 24 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

Kada je reč o nasilničkoj vožnji, 25 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, dok je jedan vozač isključen iz saobraćaja zbog preticanja kolone vozila preko pune linije, saopštio je MUP.

Od 24 vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 14 je bilo pod dejstvom kanabisa, dok je kod šest vozača kontrolom utvrđeno prisustvo više vrsta psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Inače, osam vozača koji su isključeni iz saobraćaja zbog ovog prekršaja istovremeno su činili i druge prekršaje. Takođe, saobraćajna policija je sankcionisala 4.933 vozača koji su nepropisno koristili mobilni telefon za vreme vožnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    16. mart 2021 | 14:26

    Ko ko ko ne veže pojas??? Pa prvi panduri ne vežu pojas, skoro su se zaustavili kraj mene da pitaju za jednu osobu, vozač nije vezan, hteo sam ga opomeniti, ali boli me. Koliko puta prođu kraj kuće vozač priča telefonom u vožnji, je treba još nešto??? Idem autom za njima, koče, ne radi im STOP SVETLO, od nas sve to traže?! Ovo je Srbija brale?!?!?!

  • niko bitan

    16. mart 2021 | 11:55

    Ja naduvan vozim boljsije. Imam boljsiju koncetraciu

  • Role

    16. mart 2021 | 14:43

    Sve razumem, ali kaznu za pojas nikad necu... Cista otimacina od nas robova. Porez... time sto ne vezem pojas, ugrozavam samo sebe i zasto bi me neko kaznio zbog toga? Svako ko vozi je punoletan i odgovara za svoju bezbednost. Sta drzava ima sa tim? To je ko da me kaznis sto sam pokusao da skocim sa mosta ili mi puko kanap kad sam se besio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA