• 0

Kako policija kontorliše saobraćaj u veoma prometnom tunelu?

Zbog stalnog povećanja broja vozila javila se potreba za boljim nadzorom, pa su njujorške vlasti smislile ovo zanimljivo rešenje...

  • 0

Tunel Holand je prometna njujorška saobraćajnca ispod reke Hadson, koja povezuje najjužniji deo Menhetna, na istoku, sa Džerzi Sitijem, u Nju Džerziju, na zapadu.

Tunel, dugačak 2.600 metara, u saobraćaj je pušten davne 1927. godine, posle punih sedam godina izgradnje. Zbog stalnog povećanja broja vozila koja su ga koristila, javila se potreba za boljim nadzorom i kontrolom sabraćaja u njemu.

tunel, njujork

Printscreen: LinkedIn/vjevrosimovic

Zato je, 50-ih godina prošlog veka, u tunelu instalirana minijaturna policijska železinca. Po šinama koje su postavljena na pešačkoj stazi, kretala se zastakljena kabina širine 60 centimetara, iz koje je policajac kontorlisao saobraćaj u tunelu.

Ova jedinstvena "patrolna kola" pokretao je elektormotor od samo tri konjske snage, koji se napajao strujom iz mreže od 240 volti. Saobraćajac je malim šinskim vozilom upravljao pritiskom na dugme, a mogao je da izabere brzinu od 6 ili 12 milja na sat (odnosno 9,6 ili 19,3 kilometara na sat).

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima