• 5
 ≫ 

Oprez: Pojačana kontrola i ovog vikenda, policija vreba nesavesne vozače

 ≫ 

MUP ima i 50 novih vozila za kontrolu vozača, registarskih tablica, registracije i beleženje saobraćajnih prekršaja

  • 5
Saobraćajna policija, Aleksandar Vulin

Foto: mup.gov.rs

Tokom vikenda vozače očekuje nova akcija saobraćajne policije usmerena na merenje brzine u gradskim sredinama i na otkrivanje vozača koji voze pod dejstvom alkohola i opojnih supstanci.

Za tri dana praznika bilo je više od 9.000 prekršaja. Više od 900 vozača bilo je pod dejstvom alkohola. Njih 26 isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom droge. Prema statistici od prošlog vikenda, saobraćajne propise uglavnom krše mladi muškarci koji voze skupe automobile.

Lepo vreme sigurno će povećati prosečnu brzinu, pa vozače upozoravamo, naročito u gradskim sredinama, da obrate pažnju i poštuju ograničenje od 50 kilometara na čas, a oko dečjih igrališta i škola 30 kilometara na čas.

MUP ima 50 novih vozila za kontrolu vozača, registarskih tablica, registracije i beleženje saobraćajnih prekršaja.

Boban Milinković iz Saobraćajne policije kaže da vozilo poseduje i uređaj za čitanje biometrijskih dokumenta i beleži prekršaje i bez zaustavljanja, što znači da će vozači ovih dana dobiti nekoliko hiljada prekršajnih prijava, iako nisu bili kontrolisani.

Najčešće se konzumira alkohol, ali u poslednje vreme on se meša sa raznim vrstama opijata, pa je MUP spremio i aparate koji otkrivaju prisustvo psihoaktivnih supstanci. Međutim, pijani vozači, koji izazovu udes, nisu ni svesni šta sve može da im bude kazna i koliko će to da ih košta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da ako napravite saobraćajnu nesreću vozeći pod dejstvom alkohola plaća se sva šteta koja je nastala, a ona se nekada meri milonima dinara. Od početka godine za samo četiri meseca u Srbiji je stradalo 45 pešaka u saobraćaju, a preko 300 njih je lakše ili teže povređeno.

Tu crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom.Upozorava podatak da je poginulo i četvoro dece kao pešaci, i to većinom na otvorenom putu bez trotoara. Treba obratiti pažnju naročito noću.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok