≫ 

Da li će završetak obilaznice oko Beograda uspeti da smanji gužve u "špicu"?

Po saobraćajnim gužvama u "špicu" reklo bi se da auto-put kroz Beograd i sada liči na bulevar. Hoće li se od Bubanj Potoka do petlje "Beograd" brže stizati kada ta deonica zvanično postane gradska ulica?

  • 5
Saobraćaj Beograd, ulica, autoput,  pešački prelaz Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada sledeće godine bude završena obilaznica oko Beograda, stvoriće se uslovi da auto-put od Bubanj Potoka do petlje "Beograd" bude pretvoren u gradsku saobraćajnicu. Pretvaranje auto-puta u bulevar, koji bi održavao Grad, trebalo bi da unapredi saobraćaj u široj gradskoj zoni.

Marko Stojičić, glavni gradski arhitekta, rekao je da će to značiti da će zaustavna traka postati dodatna traka gde god postoje prostorne mogućnosti, s obzirom da ima dosta ulaza odnosno izlaza na sam auto-put - to su zone gde ne možemo da imamo treću traku.

- Mahom će ona biti u funkciji u čitavoj dužini u oba smera, biće moguće na više mesta pristupiti toj saobraćajnici, što će značiti da ona neće biti prepreka koja je delila grad na dve celine - rekao je Stojičić, za RTS.

Stvoriće se uslovi i za nove priključke.

- Neke od saobraćajnica u budućnoj mreži da priključimo i time skratimo distance koje u današnjem tretmanu funkcionišu u kružnom sistemu gde vi morate da izađete na jedan izlaz i napravite veliko putovanje kroz urbani deo grada pa ponovo izađete na auto-put. Rang ove saobraćajnice će biti kao što je delimično izvedeni unutrašnji magistračni poluprsten - kaže Stojičić.

Do kraja godine biće urađena studija o režimu saobraćaja u zaustavnim trakama, novim priključcima i načinu održavanja. Potom treba uraditi projekte za planirane izmene i, naravno, sve to izgraditi.

Da li će pretvaranjem auto-puta u gradsku saobraćajnicu gužve biti smanjene ili će, zbog bolje povezanosti, možda biti i povećane, zavisiće i od toga koliko će vozača koristiti obilaznicu.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    25. avgust 2021 | 14:30

    НЕ!

  • Bgd

    25. avgust 2021 | 14:26

    Prestali smo da verujemo u bajke.

  • Zoran

    25. avgust 2021 | 15:36

    Svi u Beogradu kupite po jedna kola i po jedan sednite u njih kada podjete na posao,tako ce te rasreretiti saobracaj.Postali ste gospoda i sramota vas je da se vozite gradskim prevozom i samo kmecite,sve vam smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA