Vozač jurcao po gradu pa se zakucao u semafor sa 160 na sat, auto ga sam "odrukao" policiji

Iako bi podaci koje automobili marke Tesla snimaju i prikupljaju trebalo da budu dostupni anonimno, postoje brojni izuzeci...

  • 10
Tesla Model S Foto: Tesla

Jedan vozač je u Berlinu u svom Tesli jurio 160 km/h gradskim ulicama, pa je svoju jurnjavu završio sudarom sa stubom semafora. Kao i većina vozača, smišljao je razne izgovore, ali pošto nije mogla tačno da ustanovi šta se desilo policija se dosetila rešenja.

Pitala je Teslu! Američki proizvođač automobila se ovih dana susreće sa nizom optužbi na račun Autopilota, sistema aktivne bezbednosti, koji mnogi vozači koriste kao sistem autonomne vožnje, a nakon toga se dešavaju brojne nesreće.

Zbog toga, Tesli trenutno sigurno nije potrebno još više lošeg publicitata pa je pronađeno jednostavno rešenje - dati policiji šta je tražila. A na snimcima i podacima telemetrije jasno se vidi da je automobilom upravljao vozač, a ne Autopilot, a vidljivo je takođe i sve šta je "uradio" vozilu.

Tesla Model S 2021 Foto: Tesla

Kompanija se, međutim, ograđuje tvrdeći da ona snimke sa kamera vozila "ni pod kojim uslovima" ne zadržava, već da se sekvence od po 30 sekundi automatski snimaju na poseban server kako bi se mogle koristiti u slučaju opasnih događaja, prenosi Revija HAK.

Iako bi podaci trebalo da budu dostupni anonimno, postoje brojni izuzeci. To takođe objašnjava zašto su berlinski policajci uspeli da dobiju video zapise o nesreći i podatke o vožnji. Odnosno, dato je objašnjenje zašto se Tesla nije pridržavala Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Kompanija Tesla je već duže vreme na udaru stručnjaka za zaštitu podataka, pošto su i isključeni automobili u "stanju pripravnosti" i mogu da snimaju ljude i druga vozila koji im se približe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    31. avgust 2021 | 16:11

    Mozda tebi bolju voznju, ne donosi zakljucke za druge! Bezlicno i dosadno, monotono ne znaci i bolje...

  • Ministar

    27. avgust 2021 | 15:53

    Ko bre normalan kupuje ovo auto sto samo ceka da te drukne

  • Roki

    4. septembar 2021 | 16:30

    Zanci pricas u svoje ime shvati ne mozes generalizirat, meni naprimer ne pase to bezlicno i cvilece vozilo u koje ugrade 22 zvucnika da se ne cuje cviljenje a to sto ti radis u wc nikoga ne zanima! Zapamti za el voziom se nitko ni ne okrene situacija se menja kad prode pravi auto s dobrim zvukom kojeg svi rado vole cut a moju teoriju potvrđuje cinjenica da cak i zvucnike ugraduju da bi dobili vani dobar zvuk!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA