Cena polovnjaka u Nemačkoj nikada nije bila veća, kolika li će tek biti kada dođu kod nas?

Zbog krize sa nedostatkom čipova koja pogađa automobilsku industriju, polovni automobili novijih godišta sve više postaju zamena za nove...

  • 5
Plac, automobili Foto: Shutterstock

Polovni automobili mlađih godišta na nemačkom tržištu postaju deficitarna roba, a velika potražnja za njima i te kako utiče na rast njihovih cena.

Kriza sa nedostatkom čipova koja pogađa automobilsku industriju utiče na ponudu na tržištu polovnjaka, zbog čega korišćeni automobili novijih godišta postali svojevrsna zamena za nove modele.

Zbog toga prodavci na raspolaganju imaju sve manje polovnih automobila, ili se na njihovu isporuku dugo čeka. U Nemačkoj je tokom avgusta vlasnike promenilo oko 580.000 automobila. Iako to za naše prilike deluje ogromno, ustvari je za 8 odsto manje u odnosu na avgust 2020. godine.

Prodaja automobila, Polovni automobili, Polovnjaci, Auto plac Foto: Pixabay

O odnosu ponude i rasta cena automobila svedoče podaci jednog od vodećih evropskih sajtova za prodaju polovnjaka - Autoscout24. Prosečna cena polovnih vozila ovih dana beleži novi najviši rekord, jer je prvi put je prešla - 23.000 evra!

Prosečna cena polovnjaka u avgustu je iznosila 23.196 evra, što je 250 evra više od julskog proseka. Trenutni nivo cena, u odnosu na prethodnu godinu, beleži skok od čak 3.000 evra.

Video: Prva Auto-moto berza polovnih vozila na Novosadskom sajmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. septembar 2021 | 09:23

    NECE BITI GRABEZI ZA POLIVNJAKE ZBOG TEHNICKOG PREGLEDA I IZDUVNIH GASOVA -KATALIZATORA!!!

  • #bum

    13. septembar 2021 | 20:08

    Nama ne trebaju cene da se povećavaju zato što u Nemačkoj imaju manjka vozila. Imali poplave i slično. Imamo mi uvoz više i više mogućnosti da Iz drugih zemalja uvezemo. Inače prodajem kadet za 2300 e

  • Hoki

    13. septembar 2021 | 15:46

    Kuku majko sta ćemo sad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA