≫ 

Česi ne odustaju: "Promenite plan o zabrani benzinaca i dizelaša"

Prag smatra da Evropska komisija zanemaruje moguću reakciju potrošača na mogućnost značajnog poskupljenja automobila...

  • 2
Škoda Octavia RS Foto: Škoda

Nakon što se češki premijer Andrej Babiš nedavno otvoreno usprotivio planovima Evropske unije da se prodaja automobila sa benzinskim i dizel motorima zabrani od 2035. godine, vlasti te zemlje su se sada zvanično obratile Evropskoj komisiji sa predlogom revizije plana za smanjenje emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji.

Češka smatra da plan koji je EK predložila ne uzima u obzir razlike u industrijskoj i energetskoj infrastrukturi država članica, a njegovo eventualno sprovođenje bi naškodilo konkurentnosti češke automobilske industrije, javila je Češka televizija, pozivajući se na Ministarstvo industrije i trgovine te zemlje.

Prag smatra da EK zanemaruje moguću reakciju potrošača na mogućnost značajnog poskupljenja automobila. Česi takođe upozoravaju i da bi poskupljenje automobila kao posledica zabrane proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, naglo povećalo učešće starih automobila na putevima, prenosi SEEbiz.

A rezultat toga ne bi bilo smanjenje emisija izduvnih gasova, već naprotiv - njihovo povećanje. Zato u Češkoj, zemlji u kojoj automobilska industrija predstavlja jedan od temelja celokupne privrede, smatraju da plan koji je predložila EK mora da bude tehnički izvediv i isplativ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobby

    27. septembar 2021 | 18:47

    Глас разума који нема ко да чује, само да после не буде касно.

  • Alex

    31. oktobar 2021 | 18:11

    Podjes na godišnji odmor iz BG za GR, i ispred Velesa staneš da napunis Bateriju 2-3 sata minimum i pitanje da li treba još jedno punjenje 2-3 sata . Da je napravljen auto koji može bar 1200km da predjeili da ima mali motor koji će puniti baterije ,ili da ima dve baterije ,ovako ovo je SR

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA