≫ 

Lamborghini "vaskrsao" legendu: Potpuno novi "kuntaš" iz 1971. za misterioznog bogatog kolekcionara

Da bi automobil bio verodostojan originalu, a linije karoserije identične, stručnjaci fabrike su prvi prototip automobila kompletno 3D skenirali

  • 0
Lamborghini Countach LP 500 Printscreen: YouTube/Lamborghini

Ukupno 25.000 sati rada bilo je potrebno radnicima Lamborghinija, da 50 godina od prvog pojaljivanja originalnog modela, naprave legendarni Countach onakav kakav je bio 1971. godine. U martu te godine na Sajmu automobila u Ženevi predstavljen je prvi prototip LP 500, koji je samo tri posle sajma uništen u kreš testu.

Pedestu godišnjicu njegovog nastanka Lamborghini je obeležio predstavljanjem moderne verzije LPI 800-4, čuvajući kao tajnu informaciju da se još 2017. godine misteriozni bogati kolekcionar javio fabričkoj radionici za restauraciju sa željom da po njegovoj na narudžbini "ožive" prvi prototip legendarnog automobila.

Stručnjaci Lamborghinija su odlučili da se prihvate tog izazova. Za proizvodnju rekonstruisanog prvog prototipa "kuntaša" koristili su sačuvane originalne delove, kao i neke korišćene, ali za ovu priliku reparirane komponente. Ono što nisu imali, sami su proizveli "od nule".

Za ceo proces izrade bilo im je potebno, pomenutih, 25.000 sati, odnosno 1.041 dan ili oko mesec i po dana manje od pune tri godine.

Da bi automobil bio verodostojan originalu, a linije karoserije identične, stručnjaci fabrike su prvi prototip automobila Lamborghini Countach LP 400 kompletno 3D skenirali.

Za potrebu izrade jedinstvenog automobila Pirelli je napravio repliku originalnih Cinturato CN12 guma, identičnih onima kakve je imao prototip izložen u Ženevi pre pola veka, koje pripadaju posebnoj seriji pneumatika Pirelli Collezione, namenjenih klasičnim sportskim automobilima.

Originalne je i žuta bolja - Giallo Fly Speciale, koja je nastala po recepturi iz 1971. godine. A jedino što na ovom vanserijskom super automobilu nije originalno je - cena.

Lamborghini, očekivano, nije objavio koliko je novca naručilac izdvojio za automobil, ali se sa sigurnošću može tvrditi da je svakako dosta skuplji od njegovog ovogodišnjeg naslednika, modela Countach LPI 800-4, čijih je svih 112 primeraka već rasprodato po ceni od 2,3 miliona evra.

Video: Lamborghini za sirotinju se zove LamborDŽini: Japanac ga sklepao od ostataka drugih kola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA