≫ 

Kada ste poslednji put zamenili metlice na brisačima? I zašto niste...

Brisači stakala su veoma važan deo bezbednosne opreme svakog vozila, i zato je neophodno povremeno prekotrolisati njihovo stanje i zameniti metlice

  • 5
Brisači, Šoferšajbna Foto: Pixabay

Jesen je već tu, bliži se i zima, što znači da će upotreba brisača iz dana u dan postajati sve češća, a valjda je već svima jasno koliko je njihova upotreba, kao i preglednost vozila, važna za bezbednu vožnju.

Nemački autoklub ADAC je ispitivanjem metlica brisača tokom njihove ekspolatcije došao do zaključka da su one, bez obzira na intenzitet korištenja brisača, posle 24 meseca "zrele" za zamenu.

Različiti klimatski uslovi, sunce, kiša, vrućina, hladnoća... u stanju su da, tokom tog perioda, toliko izmene strukturu materijala od koga su metlice napravljene, da on postaje sve tvrđi, gubi svoja svojstva i čini metlice praktično neupotrebljivima. Brisači, zbog toga, više ne čiste stakla jednako dobro i ravnomerno kao kada su metlice bile nove.

Metlice su vozačima, neretko, jedan od onih delova koji "zaboraviš kada si stavio", ali su istovremeno i veoma značajan deo bezbednosne opreme svakog vozila. U pravo zbog toga je, s vremena na vreme, neophodno prekotrolisati njihovo stanje.

Drugim rečima, menjajte metlice brisača ne vreme, pogotovo ako su stariji i ne uklanjuju kišu i sneg jednako dobro kao kada su bile nove. Takođe, potrudite se da zapamtite kada ste ih zamenili, da sledeći put ne biste prekoračili period 24 meseca, posle koga metlice postaju neupotrebljive.

Video: Muškarci: Ako ova lepa cica ume da stavi lance na točkove, koji je vaš izgovor?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA