≫ 

Waymo, kompanija koja razvija autonomna vozila, predstavila je dizajn robotaksija bez volana

“Rođen” iz Google-ovog programa za autonomna vozila koji je počeo 2009. godine, Waymo u vlasništvu kompanije Alphabet testira niz vozila opremljenih naprednim softverom i nizom senzora i kamera koji osiguravaju bezbedno putovanje.

  • 0

Jedna od vodećih kompanija u svetu autonomnih vozila objavila je ove nedelje da u partnerstvu sa kineskim proizvođačem automobila Geely radi na razvoju “Zeekr” kombija koji nema ni volan, ni pedale, već samo putnička sedišta.

Potpuno električni, automonmi, ili “samovozeći” kombi biće dizajniran i razvijen u Geteborgu, u Švedskoj, nakon čega će postati deo Waymo flote “u narednim godinama”, navodi ova američka kompanija.

Waymo je rekao da novo vozilo ima “ravan pod za pristupačniji ulazak i izlazak, izdašan prostor za telo i noge i potpuno podesiva sedišta”.

Dodaje se da će putnici koji putuju Zeekr-om iskusiti “unutrašnjost bez volana i pedala, i sa puno prostora, ekranima i punjačima na dohvat ruke, kao i udobnu kabinu vozila koja se lako konfiguriše”.

Iako se čini da Waymo želi što pre da doda Zeekr svojoj trenutnoj floti autonomnih vozila, koja se već testiraju na javnim putevima, bezbednosni regulatori će imati poslednju reč o tome da li će ovo vozilo zapravo biti odobreno, stoga još uvek nema tačnog datuma kada će Zeekr biti lansiran.

“Rođen” iz Google-ovog programa za autonomna vozila koji je počeo 2009. godine, Waymo u vlasništvu kompanije Alphabet testira niz vozila opremljenih naprednim softverom i nizom senzora i kamera koji osiguravaju bezbedno putovanje.

Autonomna vozila u trenutnoj floti kojom raspolaže Waymo sadrže volan, a ponekad i sigurnosnog vozača, koji je spreman da interveniše ako se otkriju bilo kakve anomalije tokom vožnje.

Ali u potezu koji su mnogi željno očekivali, Waymo je konačno nagovestio jasnu želju da uvede autonomna vozila sa dizajnom dostojnim tog imena.

Oni koji su pratili Waymo tokom godina znaju da Zeekr nije prvo vozilo ove kompanije bez volana. Pre sedam godina Waymo je predstavio Firefly, mali automobil čiji je dizajn podesećao na mahunu, koji se koristio za testiranje ranijih iteracija njihovog autonomnog softvera. Firefly je “penzionisan” 2017. godine kada je Waymo odlučio da koristi veća, konvencionalnija vozila koja su bila sposobna da razviju veću brzinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA