≫ 

Renaultov direktor: Zbog jednog grama smanjenja CO2 automobili će poskupeti 1.000 evra

Tehnologije za smanjenje emisija su skupe i njihova ugradnja na motore ili izduvne sisteme bi značajno podigla cenu automobila

  • 8
auspuh, dim, izduvni gasovi Foto: Unsplash

Evropska unija ima velike klimatske ciljeve, ali pitanje je u novonastaloj situaciji, ratom u Ukrajini, recesijom i privrednom neizvesnošću, kako će se taj smer odraziti na živote ljudi s prosečnim prihodima.

Sve dok njihovu fascinaciju ne prekine prodajni savetnik pitanjem: kako vam mogu pomoći?

Kako prenosi Revija HAK, na konferenciji CahngeNOW o tome je govorio Luca de Meo direktor Renaulta i jasno naglasio da strogi evropski propisi, Euro 7 norme, direktno utiču na cene automobila i to pogotovo na cene vozila koje su najbliže većini evropskih kupaca – male gradske automobile, kompakte…

"Izračunali smo šta bi Euro 7 značio za naš portfelj modela prema trenutno poznatim planovima…. Proizvodnja automobila bi koštala u proseku 1.000 evra više i u Renaultovoj grupi imali bismo troškove oko milijardu evra. Zbog toga bi prosečno vozilo trebalo da poskupi 1.000 evra i to za tri do četiri grama smanjenja emisija CO2", objasnio je na konferencije Change Now Luca de Meo i dodao:

"Ne možete očekivati ​​da ćete staru Nokiu s 12 tastera zameniti pametnim telefonom visoke tehnologije s 5G vezom i ekranom od milion piksela, a zatim je ponuditi jeftinije od starog mobilnog."

Tehnologije za smanjenje emisija su skupe i njihova ugradnja na motore ili izduvne sisteme bi značajno podigla cenu automobila.

Euro 7 bi omogućio smanjenje emisije CO2 od 67% (u odnosu na 1990.) na automobilima 2030. godine, u poređenju sa 63% kada bi aktuelni Euro 6d ostao na snazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    24. maj 2022 | 15:06

    Kako su lepo smislili da praktično naplaćuju vazduh, svaki ozbiljan klimatolog ili stručnjak koji se razume u hemiju atmosfere zna da je povećanja CO2 u prirodni proces koji se na planeti dešava ciklično od njenog nastanka, za te tvrdnje postoje dokazi u zemljinoj kori i fosilnim ostatica, a najsmešnije je što je u ovoj našoj eri nivo CO2 nikada niži na planeti, a generalno je udeo čoveka odnosno industrije i svega antropogenog zanemariv u odnosu na prirodne izvore CO2 na Zemlji.

  • Roki

    24. maj 2022 | 21:53

    Elektricni sakupljac minusa ima poklopac za svaki lonac i sve zna a sto ne zna izmisli . Svaka je prilika dobra za novi red lazi i pustih snova !

  • Map

    24. maj 2022 | 15:16

    Renault pravi odlične (vrhunske) motore ali su ga zapetljali sa raznom elektronikom koja je pokvarljiva i vrlo skupa a ni ostale komponente bas i nisu jeftine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA