14-godišnja devojčica je pronašla način da eliminiše slepe tačke prilikom vožnje

Mučite se da vidite automobile kako se približavaju u mrtvim uglovima vašeg automobila? Ova mlada devojka je smislila najjednostavnije, ali genijalno rešenje

  • 3

Tokom godina, proizvođači automobila su činili stubove sa obe strane vetrobrana automobila debljima. A razlog za ovo je sprečavanje kolapsa automobila ako se prevrnu tokom nesreće.

Iako su ovi deblji stubovi korisni, oni su stvorili prilično značajne mrtve tačke koje otežavaju uočavanje vozila koja se približavaju.

Međutim, 14-godišnja devojčica po imenu Alejna Gasler smislila je moguće rešenje za to. Tokom sajma nauke Broadcom MASTERS, Alejna je pokazala da ove mrtve tačke možete eliminisati instaliranjem projektora koji prikazuje sliku automobila koji se približavaju.

Njeno rešenje uključuje instaliranje veb kamere okrenute ka spolja na spoljašnjoj strani stuba vetrobranskog stakla automobila, a zatim projektovanje uživo sa te kamere na unutrašnju stranu tog stuba.

Sa 3D štampanim delovima, projektovana slika se savršeno poravnava tako da se neprimetno stapa sa onim što vozač vidi kroz prozor suvozača i vetrobransko staklo, efikasno rešavajući ovaj opasan problem.

Evo kako to izgleda.

Alejnin izum je deo projekta pod nazivom "Poboljšanje bezbednosti u automobilu uklanjanjem slepih uglova" i mogao bi da pomogne u smanjenju broja nesreća izazvanih slepim uglovima, prenosi scienceandstuff.com.

"Ima toliko saobraćajnih nesreća i povreda i smrti koje su mogle biti sprečene da stub nije bio tamo", rekla je ona u izjavi. "A pošto ne možemo da ga skinemo sa automobila, odlučila sam taj problem da rešim".

Alejna Gasler je osvojila prvo mesto na nacionalnom takmičenju, kao i nagradu Samueli Fondacije od 25.000 dolara za ukupnu STEM izvrsnost.

Šta je sledeće?

Iako njen izum još nije sasvim spreman za ugradnju u automobile, tehnologija potrebna za implementaciju ovog projekta koja ne bi smetala vozačima, na sreću postoji.

Detekcija mrtvog ugla postaje sve češća u automobilima. U sadašnjim automobilima, svetlo, buka ili vibracija obaveštavaju vozače kada je vozilo ili predmet u njihovoj slepoj zoni, uglavnom uz upozorenje na bočnim retrovizorima, ali će možda budući automobili imati i Alejninu sjajnu ideju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    19. decembar 2022 | 11:53

    @Ivan: Tipično srpsko pametovanje. Devojčica je smislila genijalno rešenje i za to dobila nagradu, a ti si tu vest iskoristio da pokažeš svoju superiornost. A za tvoju informaciju, i stub spada u "mrtav ugao".

  • Ivan

    17. decembar 2022 | 05:38

    Sudeći po prikazanom videu, njoj bi neko trebalo da objasni šta je ustvari "mrtav ugao", jer ovo to nije

  • aa

    21. decembar 2022 | 21:38

    postoje senzoriiiiii na vozilimaaaaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA