≫ 

Ferrari prijavio patent koji električnim automobilima daje zvuk "pravog" motora

Pomenuti patent se odnosi na "drumsko vozilo opremljeno uređajem za reprodukciju zvuka koji može da se poveže s električnim motorom"

  • 7
Hiperautomobil od 380 km/h dizajniran da radi na gorivo napravljeno od plastičnog otpada Foto: Bertone / Ferrari / Profimedia

Budući Ferrarijevi električni superautomobili bi mogli da imaju zvuk motora s unutrašnjim sagorevanjem prema novootkrivenim patentima. Proizvođač automobila zna koliko je zvuk važan ne samo za uživanje u vožnji njegovih automobila, već i za način na koji vozač aktivno upravlja automobilom. Kako bi rešio problem, želi da pojača stvarne zvukove električnih motora.

Pomenuti patent se odnosi na "drumsko vozilo opremljeno uređajem za reprodukciju zvuka koji može da se poveže s električnim motorom". Kako bi se postigao cilj, čini se da planira da pojača zvuk iz jednog ili više električnih ugrađenih motora iz zadnjeg dela vozila, piše Jutarnji.hr.

Uređaj za reprodukciju zvuka izgleda kao jedan zvučnik u blizini zadnje osovine. Zvuk koji koji se reprodukuje može da potiče od komponente elektromotora ili nečeg sasvim drugog. Bez obzira na to, čini se da je cilj povezati ono što se fizički dešava u pogonskom sklopu sa samim zvukom.

Za sada je tehnologija eksperimentalna, ali Ferrari već dobija različite zvukove na bazi brzine motora. Pored toga, trebalo bi da bude u okvirima mogućnosti proizvođača automobila da ugodi zvuk.

Međutim, zbog čega sva ta muka? Ferrari je to u dokumentaciji takođe objasnio. U sportskom automobilu visokih performansi, zvuk koji proizvodi motor je važan, za značajan deo "užitka u vožnji". "Zvuk koji motor stvara omogućava vozačima trenutnu povratnu informaciju o uslovima vozila i o tome šta treba učiniti kako bi se postigle zadate performanse".

Oni koji voze električne automobile verovatno će razumeti da nedostatak zvuka motora može da bude izazov. Taj zvuk motora s unutrašnjim sagorevanjem može vozaču reći puno o stanju vozila. Treba napomenuti da je dodavanje buke električnim vozilima nešto na čemu radi više marki.

Video: Ovo je najskuplji Ferari na svetu, cena da se smrzneš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    26. januar 2023 | 16:14

    Elektricni tebi je potrebna pomoc a ne meni , ne lazi sebe ostale ni ne mozes iako bi zelio ...

  • Elektro-vozač

    24. januar 2023 | 19:15

    Ferrari "zna" samo da se zadrti i dalje varaju da im je "potrebna" buka pa neuspešni pokušava da napravi marketing i ubedi ostatak sveta u isto. Aj'mo redom: buka je nekima bila način da sa propalom tehnologijom kontrolišu broj obrtaja bez da gledaju u instrumente ili unište motor. Taj problem više ne postoji, ostaje u prošlosti sa ostalom otpadnom tehnologijom. Elektromotori lako rade i sa desetinama hiljada obrtaja u minuti pa je fiksni prenos (bez ikakve vrste menjača) ne samo dovoljan već i najbolji. Malo efikasnosti se može dobiti drugim prenosom a to se bolje postiže zasebnim motorom - opet lako. Što se tiče "uživanja" i tu se varaju, kao i autor teksta. Probajte naći jednog normalnog vozača električnog koji žali za bukom. Ustanovićete da većina zapravo želi da se otarasi i ostataka buke, nikako da vrati staru. Uostalom ni normalni vozači bilo koje vrste kola je ne vole. Zbog toga su najluksuzniji fosilci i najtiši a narod se žali na buku sa saobraćajnica i gradi zidove da bi se zaštitio od buke (i ostalog). Čak i oni koji "vole" da čuju neku buku to zapravo trpe samo kratko a pri iole dužim vožnjama zažale. Dok je propala tehnologija morala da nadoknadi nedostatak performansi zvučnom dramom ni to više nije ne postoji kao problem. I jeftini električni potuku i najskuplje fosilne Ferrarije na ovom polju a uzdasi i/ili vrištanje putnika i putnica je daleko efektnije. Za kraj: koga misle da varaju? Pa oni zadrti koji veruju u njihove izmišljotine, ako im bilo koji deo mozga proradi, shvatiće da je u pitanju (nepotrebna) laž pa svejedno neće želeti napredak već propale modele. Oni koji znaju više taj kič od zvuka neće ni uključujivati ili će zahtevati da se isključi ako to ne mogu sami.

  • Roki

    26. januar 2023 | 16:12

    Elekteicni lazi ti nece pomoc , ti kukas tebi smeta ne meni , ti cvilis na svaki komentar ne ja ... Moje je samo da ti dam do znanja kako nismo svi ovce i naj bitnije da si lazov . Znaci kupi si cepove za usi odi cekaj punjenje bazlterije i ne smaraj !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA