Vreme čitanja: oko 1 min.

Toyota će na električnim modelima nuditi ručni menjač koji ne radi apsolutno ništa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takav električni auto ima papučicu kvačila i ručicu menjača, a sistem ide toliko daleko da nudi istovetno iskustvo vožnje automobila s ručnim menjačem, uključujući i simulirane efekte ako se pravovremeno ne pritisne kvačilo ili ubaci u "pogrešnu" brzinu

  • 1
Menjač, menjanje brzina u automobilu Foto: Shutterstock

Buduće električne Toyote će imati simulator ručnog menjača, ali i sve ono što vožnju auta s ručnim menjačem čini toliko posebnim.

Toyota je još prošle godine na Lexusovom prototipu pokazala simulator ručnog menjača, a za koji se tada govorilo da bi mogao da doživi komercijalizaciju na nekim budućim modelima japanskog giganta. Sada je poznato da će Toyota to zaista učiniti i sistem začiniti simuliranim zvukom motora, kao i samim izmenama stepeni prenosa.

Takav električni auto ima papučicu kvačila i ručicu menjača, a sistem ide toliko daleko da nudi istovetno iskustvo vožnje automobila s ručnim menjačem, uključujući i simulirane efekte ako se pravovremeno ne pritisne kvačilo ili ubaci u "pogrešnu" brzinu, piše Index.hrU praksi, ovaj menjač neće raditi apsolutno ništa, već će samo simulirati vožnju automobila sa ručnim menjačem.

Sve to bi trebalo da obezbedi poseban osećaj u vožnji, a time i komparativne prednosti Toyote nad konkurencijom. Tekero Jato, predsednik odeljenja za proizvodnju BEV vozila, otkrio je na nedavnoj prezentaciji i kada će se to dogoditi. Naime, ručni menjači za, kako u Toyoti kažu, "wow“ osećaj u vožnji, stižu na tržište 2026. godine.

Podsetimo, do sada su pojedini proizvođači poput Dodgea i Abartha eksperimentisali s lažnim zvukom motora na električnim modelima, ali Toyota je priču podigla na novi nivo. Konačni rezultat bi trebalo da bude iskustvo vožnje vrlo slično automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maksa

    19. jun 2023 | 14:13

    Vozim Škodu staru 32 godine ,kad nju vozim imam osećaj da vozim auto . Benzin 1.3 manualni menjač ,taj osećaj vibracija motora na volanu ,na ručici menjača ,zvuk motora ,otvaranje prozora ručno ,to ne može dase doživi na ovim novim automobilima. Novi automobili jesu udobniji tisi za rad ,imaju klima uredjaj ,servo upravljača ,ABS itd ali opet nedostaje hod menjača od napred do ovih na zadnjoj klupi ☺️.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA