Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vozačka dozvola za one koju upravljaju SUV-ovima?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

  • 16
Behind The Wheel Best 3 row SUVs for 2023 Foto: Tanjug/AP

Poslanica Zelenih iz Francuske u Evropskom parlamentu Karima Deli želi da uvede novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila, piše Politico. Njena ideja se bazira na ekološkom i bezbednosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski efikasna nego je i veća verovatnoća da će biti izložena sudarima nego manji putnički automobili, s daleko ozbiljnijim posledicama.

Kako navodi Revija HAK, dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže putničke automobile, tvrdi ona. Umesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi trebalo da je dobiju nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine.

Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5… Deli je dodala da bi moglo da bude izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći.

Njeni predlozi takođe uključuju sistem vozačkih dozvola baziran na bodovima za cilu EU koji bi pratio saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    13. septembar 2023 | 13:42

    Jedino sto treba jeste da se ukinu svi ti prestavnici ovoga i onoga sto izmisljaju toplu vodu samo da bi opravdali to sto uzimaju masne pare iz drzavnog budzeta i to naravno od nas kojima usput zele krojit pravdu !!!

  • 🚜

    13. septembar 2023 | 13:16

    Ako nastavi tom logikom onda će za šleper trebati doktorat.😀

  • ARS

    13. septembar 2023 | 19:32

    Kako da se ljudi sa takvim vozilima dodatno opljačkaju, jer ovo dosada je je malo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA