Vreme čitanja: oko 1 min.

EK uzvraća udarac: Od 2035. će moći da se prodaju benzinci i dizelaši na sintetička goriva, ali...

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komisija usvaja predlog koji omogućava upotrebu sintetičkih goriva, ali postavlja kriterijume koji otežavaju njihovu primenu u praksi

  • 7
Dizelaši, automobil Foto: Shutterstock

Nakon što je Nemačka uspešno lobirala za prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila koji koriste sintetičko gorivo od 2035. godine u Evropskoj uniji, EK donosi novi predlog koji uvodi dodatne restrikcije. Udruženje eFuel Alliance, koje podržava upotrebu sintetičkih goriva, kritikuje ove nove regulative kao "praktično neizvodljive".

Sagorevanje sintetičkih goriva proizvedenih iz atmosferskog CO2 omogućava nultu emisiju ugljen dioksida, što je u skladu sa ciljem Evropske unije da se do 2035. godine znatno smanji zagađenje. Međutim, novi predlog Komisije ide korak dalje, zahtevajući da celokupni lanac transporta, skladištenja i distribucije sintetičkih goriva takođe mora imati nultu emisiju CO2.

"Ideja o 100% smanjenju emisija je gotovo nemoguća, i to ne samo za sintetička goriva već i za elektromobilnost. Dok se transport i distribucija ne preorijentišu na obnovljive izvore energije, potpuno smanjenje emisija nije ostvarivo", kažu u eFuel Alliance, prenosi Revija HAK.

Dodatno, Evropska komisija je navela da će svi novi automobili proizvedeni od 2035. godine morati biti opremljeni specijalnim sistemima koji prepoznaju sintetička goriva. Ukoliko se u rezervoar napuni klasični benzin ili dizel, automobil jednostavno neće moći da se pokrene.

Ovaj potez Evropske komisije predstavlja jasan signal da institucije EU nije voljna da napravi kompromis kada je u pitanju smanjenje emisije štetnih gasova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    26. septembar 2023 | 16:49

    Nema frke, neće ni biti EU do 2035-te.

  • Dr

    27. septembar 2023 | 21:53

    To su prazne price onih koji sprovode Zelenu energiju. Još dugo će se čekati da se predje sa fosilnih na zelena goriva jer su se zeleni mnogo zapneli sa svojim zelenisom. Nemci izbacuju Nuklearke a kad zagusti pali termoelektrane. Sad njihov ugalj posta zelen. Besmislene priče i zamajavanje naroda.

  • Nenad

    27. septembar 2023 | 08:23

    Evo, već su uvideli da je cista struja prazna priča i sada pokušavaju da umanje svoju glupost forsiranjem sintetički goriva a postoje studije da su isti zagađivači kao i organska goriva... Neko je ostao bez željenog novca pa se vraća na tabane staze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA