Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj je sada dozvoljena upotreba dizela u kojem nema nafte

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U budućnosti će vozači u Nemačkoj moći da natoče dizelsko gorivo napravljeno od 100 posto korišćenog ulja za kuvanje kao što je mast za prženje

  • 5
Volkswagen Passat 2007 TDI engine, Vokslwagen TDI motor Foto: Shutterstock

Dizelskom gorivu odavno se dodaje staro jestivo ulje. Od sada će benzinske stanice moći da prodaju takozvana goriva bez mineralnih ulja.

U budućnosti će vozači u Nemačkoj moći da natoče dizelsko gorivo napravljeno od 100 posto korišćenog ulja za kuvanje kao što je mast za prženje. Takozvana parafinska dizelska goriva sada su takođe odobrena kao čista goriva, objavilo je nemačko Ministarstvo životne sredine, nakon odluke vlade. Proizvodi se npr. iz otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog plina, navodi Revija HAK.

To gorivo se već sada može dodati konvencionalnom dizelskom gorivu. Međutim, prema izmenjenoj uredbi, sada sme da se nudi i u 100-postotnoj koncentraciji. Da bi se sprečile štete na vozilima zbog neispravnog točenja goriva, nova uredba obavezuje operatere benzinskih stanica na jedinstveno informisanje potrošača, poručuju iz ministarstva. Istovremeno treba prekinuti trenutnu promociju parafinskih dizelskih goriva iz fosilnih izvora da bi se izbegli klimatski štetni podsticaji.

Zakonski okvir postoji, ali i dalje ostaje pitanje količina jer ovo gorivo nije dostupno za pokrivanje celog tržišta.

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. novembar 2023 | 16:29

    Pa to je moglo i do sada na dizelašima iz sedamdesetih godina, ali probaj sa ovim novim sistemom ubrizgavanja. Zbogom i pumpa i dizne.

  • Bukač

    29. novembar 2023 | 08:07

    ... uskoro: praseće pečenje bez holesterola.

  • Milan

    30. novembar 2023 | 03:41

    Normalno da nema nafte, braca zavrnula ventile!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA