Vreme čitanja: oko 1 min.

Toyota upozorava vlasnike 50.000 vozila da odmah prestanu da voze i poprave ovu ključnu stvar

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toyota insistira na tome da vlasnici navedenih vozila ne koriste svoje automobile dok se besplatna popravka po opozivu ne izvrši

  • 0
Toyota kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kompanija Toyota je izdala hitno upozorenje vlasnicima oko 50.000 starijih modela vozila da odmah prestanu da ih voze i obrate se ovlašćenim servisima radi zamene ili popravke vazdušnih jastuka.

Ovaj dobrovoljni opoziv vozila obuhvata modele proizvedene u periodu između 2003. i 2005. godine, uključujući Corolla i Corolla Matrix modele iz 2003. i 2004. godine, kao i RAV4 modele iz 2004. i 2005. godine.

Glavni razlog za ovu preventivnu meru je potencijalna opasnost od eksplozije delova unutar vazdušnog jastuka, što bi moglo da dovede do ozbiljnih povreda ili čak smrtnog ishoda usled ispaljivanja oštrih metalnih fragmenata. Toyota insistira na tome da vlasnici navedenih vozila ne koriste svoje automobile dok se besplatna popravka po opozivu ne izvrši, piše CBS News.

Za potrebe popravke, Toyota preporučuje vlasnicima da ne voze svoja vozila do servisa, već da kontaktiraju lokalnog dilera koji može da organizuje mobilni servis na lokaciji vozila ili prevoz vozila do servisa.

Problematični vazdušni jastuci su proizvod kompanije Takata, pri čemu su modeli RAV4 opremljeni ovim jastucima na mestu vozača, dok Corolla i Matrix imaju problematične jastuke na mestu suvozača. Osim toga, Corolla i Matrix su pod dodatnim opozivom zbog mogućnosti aktiviranja vazdušnih jastuka bez sudara.

Opoziv je usledio nakon što je Toyota prethodno povukla oko 1 milion automobila u SAD-u zbog problema sa ispravnošću aktiviranja prednjih vazdušnih jastuka u slučaju sudara, što dodatno uvećava rizik od povreda.

Problem sa vazdušnim jastucima Takata leži u korišćenju amonijum nitrata za stvaranje eksplozije potrebne za njihovo aktiviranje prilikom sudara. Međutim, ovaj hemijski propeler može vremenom da se pogorša kada je izložen visokim temperaturama i vlažnosti, što može dovesti do prekomerne eksplozije i raspršivanja metalnih fragmenata.

Ovaj problem je doveo do najvećeg opoziva automobila u istoriji SAD-a, sa oko 100 miliona opozvanih vazdušnih jastuka širom sveta. Takata, japanski proizvođač vazdušnih jastuka, zbog ovog problema je bankrotirao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA