Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrlo brzo će na norveškim putevima biti više električnih automobila od benzinaca

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Norveška je i dalje vodeća država na svetu po prodaji električnih vozila na baterije i od početka ove godine otprilike 90 posto svih novih vozila prodatih u zemlji su potpuno električna

  • 2
Oslo, Norveška, električna vozila Foto: gvictoria / Shutterstock.com

Električna vozila sa baterijom će uskoro potisnuti vozila s benzinskim pogonom s drugog mesta najčešćih pogona na norveškim putevima, ali moglo bi proći još tri ili četiri godine pre nego što nadmaše dizelaše.

Norveška je i dalje vodeća država na svetu po prodaji električnih vozila na baterije i od početka ove godine otprilike 90 posto svih novih vozila prodatih u zemlji su potpuno električna. Prva država je takođe na kursu da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2025. godine, i tako postane prva država koja je to učinila, navodi Autoklub.hr.

Dok je prodaja novih električnih vozila poslednjih godina u Norveškoj uveliko nadmašila prodaju benzinskih i dizelskih modela, podaci Norveške uprave za javne puteve otkrivaju da se na norveškim putevima trenutno vozi 776.003 benzinskih automobila, 1.068.929 dizelskih vozila, 339.724 hibrida i 700.358 električnih vozila sa baterijom.

Po tome i prodaji novih automobila u Norveškoj je očigledno da će električni auti uskoro po brojnosti nadmašiti automobile na benzin. To će se dogoditi za otprilike 12 meseci, ako se ovakva prodaja električnih automobila nastavi. S obzirom na to da je dizelaša u Norveškoj mnogo više, da prestignu njih će električnim autima biti potrebno mnogo duže, tri do četiri godine.

U januaru su električni automobili činili 92,1 posto svih novih automobila prodatih u Norveškoj, a ta je brojka blago pala u martu na 89,3 posto zbog rastućih kamatnih stopa i smanjenja poreskih izuzeća. Vlada je 2023. ukinula izuzeće od poreza na dodatu vrednost za baterijske električne automobile skuplje od 500.000 norveških kruna. Ali uprkos tim promenama pad prodaje je bio mali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA