Vreme čitanja: oko 2 min.

Mercedes pretekao Teslu u prodaji automobila s tehnologijom autonomne vožnje trećeg nivoa u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova tehnologija, nazvana Drive Pilot, omogućava vozačima da skrenu pogled sa puta i sklone ruke sa volana u određenim uslovima

  • 0
Mercedes-Benz, auto, kola, logo Foto: Tanjug/AP

Mercedes je postao prvi proizvođač koji je prodao vozilo sa sposobnostima autonomne vožnje trećeg nivoa na američkom tržištu, čime je nadmašio Teslu, koja svojim vozilima još uvek nudi funkcionalnost drugog nivoa.

Ova tehnologija, nazvana Drive Pilot, omogućava vozačima da skrenu pogled sa puta i sklone ruke sa volana u određenim uslovima.

Iako Ilon Mask već godinama promoviše funkcije potpune samostalne vožnje (FSD) Tesle, njihova najnovija verzija i dalje zahteva od vozača da budu pažljivi i drže ruke na volanu. Za razliku od toga, Mercedesov Drive Pilot dozvoljava vožnju bez aktivnog nadzora vozača pri brzinama do 64 km/h i to samo na određenim autoputevima u Kaliforniji i Nevadi, gde je tehnologija dobila odobrenje lokalnih organa.

Mercedes je svoju tehnologiju uveo u Nemačkoj u maju 2022, a od decembra prošle godine dostupna je i u SAD. Do sada je u Kaliforniji prodato 65 ovakvih vozila, a prema izveštaju DMV-a, jedno vozilo je već isporučeno stanovniku Kalifornije. Uzimajući u obzir nekoliko incidenata povezanih sa Teslinim FSD-om, čini se da je Mercedesova opcija sigurnija, budući da je upotreba Drive Pilota dozvoljena samo pod strogim uslovima.

Drive Pilot Mercedes ponudio je po ceni od 2.500 dolara godišnje za EQS sedane i S-klasu, što je znatno više u odnosu na trogodišnju članarinu od 5.300 dolara ponuđenu u Evropi. Iako se očekuje da će se tehnologija proširiti na druge države, iskustvo s Teslom pokazuje da implementacija autonomne vožnje nije jednostavna.

Mercedes takođe testira upotrebu tirkiznih svetala na zadnjim svetlima, farovima i retrovizorima kao signal da je vozilo u autonomnom režimu vožnje, što ukazuje na pripremu za prelaz na nivo 4 autonomne vožnje. Ovaj nivo omogućava sistemu da samostalno upravlja neočekivanim situacijama na putu, što predstavlja znatno veći izazov.

Iako su tehnologije autonomne vožnje četvrtog nivoa već prisutne u SAD putem flotnih vozila kompanija poput Waymo i GM Cruise, ova tehnologija još uvek nije dostupna individualnim vlasnicima vozila.

Potencijalni odgovor Tesle na ove novitete ostaje ključno pitanje u industriji, s obzirom na stalne inovacije i poboljšanja u sektoru autonomne vožnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA