Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je manje mladih vozača: Tehnologija, javni prevoz i rast cena automobila kao ključni faktori

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Debata o razlozima ovog trenda među mladima u SAD-u se vodi već neko vreme

  • 3
Mladi vozač Foto: Shutterstock.com

Najnovija studija MarketWatch Guides ukazuje na značajno smanjenje broja mladih vozača u Sjedinjenim Američkim Državama. Broj vozača mlađih od 19 godina opada u čak 40 saveznih država od 2012. do 2022. godine, s najvećim padom u Njujorku, gde je broj mladih vozača smanjen za 49%.

U SAD-u mladi mogu dobiti vozačku dozvolu već sa 16 godina, ali broj maloletnih vozača koji poseduju potpunu dozvolu bez ograničenja je pao za 8,7% u pomenutom periodu. Prema zvaničnim podacima Federalne administracije za autoputeve (FHA), 1983. godine, 80% 18-godišnjaka je imalo vozačku dozvolu, dok je taj procenat 2021. godine pao na 60%. Udeo 16-godišnjaka s vozačkom dozvolom je pao s 46% na samo 25%.

Debata o razlozima ovog trenda među mladima u SAD-u se vodi već neko vreme. Većina stručnjaka se slaže da je tehnologija osnovni razlog, jer omogućava lakšu komunikaciju bez potrebe za napuštanjem doma. Javni prevoz i usluge poput Ubera i Lyfta dodatno smanjuju potrebu za posedovanjem vozačke dozvole, dok su električni bicikli i slični jeftiniji transportni uređaji postali adekvatna alternativa za mnoge mlade.

Rast cena automobila i troškova vlasništva takođe igraju ključnu ulogu. Osiguranje postaje sve skuplje, gorivo poskupljuje, a sa povećanjem kompleksnosti automobila, redovno održavanje je postalo previše skupo za mnoge mlade vozače.

Ovaj trend, koji je u Evropi još uvek manje izražen, mogao bi uskoro postati uočljiviji i na ovom kontinentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    20. maj 2024 | 16:09

    Sto bi vozio ako ima mogucnost da plati da ga drugi voze , voznja umara ovako dodje odmoran na posao i nazad

  • DRagutin

    20. maj 2024 | 16:53

    Evo pa vi uporedite sa izjavom njihovih institucija! Moj drugar ima dva auta u kući i plaća za njih 300 $ mesečno samo osiguranje... Kada mu je ćerka položila i dodao i nju na osiguranje i kupio i njoj auto pogodite koliko je skočilo osiguranje??? Na celih 600 $ !!! Samo zato što je mlad i neiskusan vozač! A inače već za taj polovan auto plaćaju 300 $ mesečno ratu, što mu ukupno dođe 600 $ dodatno mesečno samo da bi i njegova ćerka imala auto! Mafija na kub! E zato se mladi i ne odlučuju da imaju svoj auto...

  • Lala87

    22. maj 2024 | 18:39

    s obzirom na stanje na putevima i kako se dobija dozvola danas, iiiiii dobro je da se situacija odvija u tom smeru....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA