≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi zakon u ovoj državi će zahtevati od automobila da pište kada vozači prekorače brzinu

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U okviru ove inicijative, vozači su uvek u kontroli i mogu lako nadjačati sistem za inteligentnu asistenciju brzine

  • 0
Los Anđeles saobraćaj Foto: Shutterstock.com

Senat Kalifornije je usvojio predlog zakona SB 961, koji bi zahtevao ugradnju "pasivnih ograničivača brzine" u sve nove automobile proizvedene ili prodane u ovoj državi do 2032. godine. Ovaj predlog zakona, koji je predstavio senator Skot Vajner, učinio bi Kaliforniju prvom državom u SAD koja uvodi ovakve sigurnosne zahteve.

Pasivni ograničivači brzine, poznati i kao "pasivna inteligentna asistencija brzine", upozoravaju vozače zvučnim i vizuelnim signalima, poput pištanja, kada prekorače brzinu za više od deset milja na sat, objavio je Vajnerov kabinet. U okviru ove inicijative, vozači su uvek u kontroli i mogu lako nadjačati sistem za inteligentnu asistenciju brzine.

Senator Vajner je istakao da je Kalifornija, kao i čitava Amerika, doživela "zastrašujući porast" broja smrtnih slučajeva među vozačima, pešacima i biciklistima tokom poslednjih godina, posebno od početka pandemije COVID-19. Izveštaj Kancelarije za bezbednost saobraćaja Kalifornije za 2023. godinu pokazuje da su smrtonosne nesreće povezane sa vožnjom pod uticajem alkohola i droga, smrtni slučajevi motociklista i smrtni slučajevi mladih vozača, svi povećani od 2020. do 2021. godine.

"Ove smrti su sprečive i dešavaju se zbog političkih odluka da se tolerišu opasni putevi", rekao je Vajner u saopštenju.

"Dokazi su jasni: rastući nivoi opasnog prekoračenja brzine ugrožavaju sve Kalifornijce, i preduzimanjem razumnih koraka ka poboljšanju bezbednosti, možemo spasiti živote."

Prema SB 961, svi putnički automobili, kamioni i autobusi proizvedeni ili prodati u Kaliforniji moraju biti opremljeni "pasivnim ograničivačima brzine" do 2032. godine, sa faznim uvođenjem od 50% do 2029. godine. Ovaj zahtev za ograničivače brzine ne odnosi se na hitna vozila.

Kako biste reagovali na uvođenje ovakvih sistema u našoj zemlji? Da li bi pasivni ograničivači brzine mogli doprineti većoj sigurnosti na putevima Srbije?

(Telegraf.rs)

Video: Koković: Cilj nam je da podignemo svest kod ljudi koliko taj sigurnosni pojas znači

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA