Zašto obavezno treba da uradite prenos vlasništva automobila?

Jedni žele da izbegnu dodatne troškove, dok drugi smatraju da je dovoljno imati ovlašćenje za korišćenje

Komentari

 • Zir

  Ko inace placa taj prenos kupac ili prodavac ili dogovor? 🤷‍♂️ ja sam platio kao kupac.😂🤷‍♂️

  • Ja

   @Zir

   Kupac

  • Hulk

   @Zir

   Država potražuje taj iznos od prodavca jer se to zove porez na promet. Kao što je i kod stanova slučaj tako i kod automobila svaki kupac kad je već dao pare želi da i zakonski postane vlasnik nekretnine odnosno automobila pa onda preuzima tu obavezu na sebe. Tek kad se ona izmiri može postati pravno vlasnik, odnosno uknjižiti nekretninu ili izvaditi saobraćajnu dozvolu na svoje ime. Nepisano je pravilo da taj porez uvek plati kupac mada se mogu dogovoriti i drugačije.

 • Jossi

  Ja sam imao situaciju da sam prodao auto i odradio odmah kupoprodajni ugovor i prenos ali nisam polisu preneo na njega i on posle 20 dana imao saobracajku gde je kriv i osiguranje svali sve na mene tako da ako prodajete auto odradite i tu polisu da ne razmisljate

  • Grunf

   @Jossi

   Ti imaš kupoprodajni ugovor kojim dokazuješ da ti sa tim vozilom nemaš od tog dana ništa. Nebitno je na koga glasi polisa nakon prodaje vozila. Postoji zapisnik Policije ko je kriv za udes i ako kažeš da ste obavili sve pravne radnje tebe taj ugovor oslobadja svakog potraživanja jer to više nije bio tvoj auto. Osiguranje ne zna ko je novi vlasnik jer to u zapisniku ne piše ali im odnesi kupoprodajni ugovor i bićeš oslobodjen svakog potraživanja od strane osiguranja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima