Spaček: "Ružno pače" koje je voleo ceo svet pravilo se i u Jugoslaviji, a glumci su ga obožavali

Spaček je u Jugu stigao 1959. i u njoj se proizvodio punih 26 godina, sve do 1985. Ni 30 godina kasnije kultni Citroën 2CV ne prestaje da bude predmet obožavanja širom sveta...

  • 17

Ove nedelje, automobilski svet je obeležio 30 godina od prestanka prozvodnje jednog od najpopularnijih automobila na svetu. Jednog od onih istorijskih, automobila - koji su motorizovali svet!

Kultni Citroën 2CV, na ovim jugoslovenskim prostorima poznat po nadimku Spaček, proizvodio se od 7. oktobra 1948. do 27. jula 1990. godine. Pravljen je u 10 zemalja sveta, među kojima je bila i Jugoslavija.

Citroën 2CV, Spaček, Sitroen, automobil Foto: Shutterstock

Konstuisan je '30-ih godna prošlog veka kao mali auto koji može da "juri" 60 na sat i da preveze "4 putnika, 50 kg krompira i balon vina". Iako je konstruisano čak 250 prototipova, početak proizvodnje prekinuo je Drugi svetski rat, pa je ona čekala još 3 godine posle njegovog završetka.

Spaček je u Jugoslaviju stigao 1959. godine, a Tomos (kasnije Cimos) ga je u pogonima u Kopru proizvodio punih 26 godina, sve do 1985.

Automobil sa čuvenim platnenim krovom "na rolanje" mnogim svojim vlasnicima je prirastao za srce i postao najpopularniji Citroën svih vremena.

"Ružno pače" (spaček na slovenačkom označava nešto čudno ili ružno) u Jugi su najviše vozili glumci, umetnici i slobodoumniji ljudi. Ovaj jedinstveni "autić" i dan danas, ima ogroman broj obožavalaca u čitavom svetu.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    31. jul 2020 | 21:29

    Moderni automobili bi mogli malo da se ugledaju na konstrukciju Sapačeka. Njegov motor nije imao veliki servis, imao je jedan kaiš za alternator bez ikakvih dodatnih španera. Motor je mogao ručno da se startuje u slučaju kvara anlasera ili otkazivanja akumulatora. Nije imao hladnjak ni rashladnu tečnost, vazduhom je hlađen. Čak i ventilator motora nije imao nikakav pogon, bio je direktno našrafljen na radilicu. Danas kad pogledaš motor, glava te zaboli od creva, kablova, kaiševa...

  • JS

    31. jul 2020 | 21:52

    Spaček i Dijana. 😍 Ko ih nije imao, ne zna kakav je to auto, prelep, imao je dušu, prošao sve i svašta, prešao kilometre i prede, imao kurblu, imao nekoga da ga pazi i vodi računa o njemu. Pravi ljubimac. I ne istavlja svog gazdu na putu. E to je bio auto i lepa vremena. Priroda, zemlja i divni ljudi.😍❤❤❤

  • Bane

    1. avgust 2020 | 08:19

    Moj otac 1974 god. kupi novu Dijanu u Bgd, ona je tada koštala isto kao legendarni Tristac, sa njom smo prešli ko zna koliko kilometara i nikada problema nije bilo, izmedju nas smo se zezali i zvali je Kozica, uzbrdo i nizbrdo van puta i po putu svuda je išla, otac je nju zamenio 1981god. sa još jednom novom Dijanom i nju je vozio do 1990-te, nikad nigde nas nisu ostavile a presle su celu Jugu i pola Evrope uzduž i popreko, živa istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA