Holandska vlada zabranila kupovinu FIFA 21 paketića zbog kockarskih elemenata

Da li će EA morati da plati veliku kaznu?

  • 0
Međunarodni krivični sud, Hag, Holandija Foto: Tanjug/AP

Okružni sud u Hagu je doneo odluku da popularni FIFA Ultimate Team (FUT) paketići sa igračima krše zakon o klađenju u video igrama u Holandiji, zbog čega je ilegalno kupovati iste.

”Ne verujemo da naši proizvodi krše zakone na bilo kakav način. Poslali smo žalbu na ovu odluku i nadamo se da ćemo izbeći situaciju u kojoj bi holandski igrači ostali bez prilike da iskuse sve što nudi nova video igra”, izjavio je Dirk Šoling, Electronic Arts menadžer za države Beneluksa.

Svakako da nije iznenađenje što FIFA neće odustati od ove odluke, s obzirom da je u 2020. godini, EA zaradio skoro $1,5 milijardi samo od prodaje FUT packova i igrača. To inzosi 27% ukupne zarade koju su napravili od popularne video igre.

Holandska uprava za kockanje (KSA) je uporedila FUT paketiće sa Loot Box-ovima, pošto se sve vrti oko šanse na koju nikako ne možemo da utičemo. Retke kartice imaju veliku vrednost i sa njima se može trgovati kao i sa tobom, što krši kockarske zakone u Holandiji.

”Igra šanse gde igrači mogu da osvoje nagrade raznih vrednosti, moraju da imaju posebne licence”, oglasio se KSA. ''Važno nam je da zaštitimo od kockanja najranjivije grupe, kao što su maloletnici”.

Ista uprava je rekla da ”elementi kockanja nemaju mestu u video igrama” i ukoliko EA ne ukine opciju prodaje tih paketića, uslediće ima kazna od $585,000. Za svaku dodatnu nedelju u kojoj EA profitira od prodaje paketića, sačekaće ih ista kazna.

Da li se slažete sa ovom odlukom ili smatrate da je apsurdno zabraniti ljudima da kupuju FUT paketiće?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA