Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o ekipi Anadolu Efesa pred start Evrolige: Mogu li nova pojačanja zameniti Vasu Micića

Vreme čitanja: oko 4 min.

Željkov učenik bez Micića našao svoje pulene

  • 0
KK Anadolu Efes Šejn Larkin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Evroliga će iz 2023. u 2024. godinu napraviti veliki iskorak igrački i pružiti nam velika uzbuđenja, pogotovo navijačima sa naših prostora. Dosta ekipa se pojačalo kvalitetnim igračima, razmena je neke timove osnažila, a neke oslabila, dok je Efes u razmeni igrača sa NBA ligom izgubio svog lidera tima i najbitnijeg igrača Vasilija Micića.

Vasa je otišao u NBA tim Oklahoma siti Tandera, kako bi tamo bio jedan od bekova i tom prilikom je potpisao trogodišnji ugovor vredan preko 20 miliona. On ima veliko samopouzdanje u svoje naredne igre i očekuje da odigra dobru sezonu što je rekao u poslednjoj izjavi.

Efes je zamenu u za Micića iz slobodnih agenata preko leta pokupio Darijuša Tomsona, nekadašnjeg košarkaša Baskonije. Bitan momenat za Efes je to da su uspeli da zadrže veći deo tima i drugu zvezdu Vil Klajburna, kao i Šejna Larkina i ostale momke. Otarasili su se starijih igrača, poput Singltona i Danstona, pa se očekuje da ne ki mlađi dobiju veću ulogu.

Tim: Anadolu Efes

Prethodne sezone smo ovo zvali tim Ergina Atamana, međutim, usled velikog nezadovoljstva lošom sezonom i neubedljivim partijama, dolazi do rastanka, pa će tim naredne sezone voditi Erdem Džan. Mladi trener se pokazao prethodno u Turk Telekomu, a bio je i asistent Željku Obradoviću u Fenerbahčeu. Nedavno je na pripremnoj utakmici turski trener iskazao veliko poštovanje Željku poljubivši mu ruku pred svima.

Džan će imati težak zadatak da dovede u red tim koji je prethodne sezone završio na 11. poziciji u Evroligi sa skorom od 17 pobeda i isto toliko poraza. Tim se nije drastično promenio, ali promena se može nazvati velikom pošto je otišao najbitniji igrač, Vasilije Micić. Prethodne sezone nismo videli jasno vođstvo jednog igrača i trener će to morati da menja.

Ataman je imao poseban pristup igračima, ako se tako može reći. Treninge je vodio asistent, a Atamana su igrači videli uglavnom na utakmici, pa je to stvorilo problem - nije se napravila konekcija između donosioca odluka i onih ko ih sprovodi.

Transferi

Odlasci: Ergin Ataman, Amat Embaje, Brajant Danston, Doguš Balbaj, Egemen Guven, Kris Singlton, Egean Arna.

Dolasci: Erdem Džan, Darijuš Tomson, Doguš Ozdemiroglu, Džustus Holac, Erkan Jilmaz, Derek Vilis, Burak Čan Jildizli, Erkan Osmani, Tajrik Džons.

Sastav: (Bekovi) Darijuš Tomson, Džustus Holac, Šejn Larkin, Rodrig Bobua, Erten Gazi, Doguš Ozdemiroglu, (krila) Vil Klajburn, Elajdža Brajant, Erkan Jilmaz, Tajrik Džons, Derek Vilis, Burak Čan Jildizli (centri) Tibor Plajs, Ante Žižić, Erkan Osmani.

Pripremni period

U toku priprema odigrali su izuzetno veliki broj utakmica, čak devet, pa su uspeli da ostvare šest pobeda i tri poraza. Odigrali su portiv Partizana 23. septembra i tu su slavili rezultatom 81:79, nakon sporne završnice, kada nije dosuđen faul Alenom Smailagićem.

Bitno za mladog trenera je da je atmosfera na vrhunskom nivou i da igrači konačno daju svoj maksimum na terenu. Prepoznali su energiju i potencijal i spremni su da daju sebe.

Takođe, važno je bilo da se nađe adekvatna uloga Darijušu Tomsonu i deluje da se odlično uklopio. Čak se može diskutovati o tome da je njegov doprinos timskoj igri veći nego što je bio Vasin. Naravno o kvalitetu između ova dva igrača ne treba rapsravljati.

Prednosti/mane

Efes jeste nešto izgubio i nešto dobio, ali daleko od toga da su ekipa za potcenjivanje. Ostali su neki od lidera poput Vila Klajburna, Šejna Larkina, Rodriga Bobue, Elajdže Brajanta, a na to su dodata neka fina pojačanja. Ekipa ima individualni kvalitet, samo je pitanje kako to uklopiti a delije da mladi trener ima način.

Ofanzivno zaista jesu sila, svako može da povede, asistira, dobro se kreću u napadu i mogu da igraju izolacije jednako dobro kao i pozicione napade. Vrhunski trče kontre i u globalu dobro igraju tranziciju sa ranim napadima preko pika, gde upošljavaju, kako centre, tako i saigrače u kornerima na liniji za tri poena.

Ipak, potencijalni problem ovog tima može biti nešto slabija odbrana. Pre svega na centarskim pozicijama, gde ni Ante Žižić, ni Tibor Plajs ne predstavljaju neku snagu u zaštiti obruča. Tajrik Džons i Derek Vilis nisu "rupe" u odbrani, međutim nisu ni neki defanzivni specijalci, pa će Efes morati da nađe način da timskom odbranom i individualnim zalaganjem reši evidentne probleme.

Kako god se okrene, Efes će biti težak i nezgodan protivnik svima, sa svojim talentom mogu da pruže sve, a svojim sistemom napada bi trebali biti teški za sačuvat.

Predikcije: Plej-of/ Borba za Plej-in

Erdem Džan Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta crno-beli treba da urade kako bi pobedili na gostovanju: Željko do detalja analizirao Makabi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA