Savršeno sočno! Losos pastrmka u kori od soli
Potrebno je:
- 1kg cele losos pastrmke, očišćena utroba
- malo maslinovog ulja za premazivanje kože
- 2kg soli
- 3 belanca
- malo vode
- suvi začini po izboru: peršun, bosiljak… (može i korijander i kumin)
- pleh u kome je na dnu papir za pečenje, a preko njega veća količina aluminijumske folije (jer ne želite da ribate pleh nakon ovoga!)
Izmešajte u činiji belanca, so, začine i malo vode. Napraviće se gusta masa koja može da se oblikuje. O ovoj masi razmišljajte kao deca koja prave kućice od peska. Stavite jedan sloj u pleh, odoprilike 1 cm debelo. Zatim spustite ribu čiju ste kožu malo nauljili. Onda sve ovo prekrijte preostalom količinom soli i lepo oblikujte. Foliju koja štrči sa strane omotajte oko soli (da vam se „kućica od soli“ ne urušava) i ubacite u zagrejenu rernu.
Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!
Uobičajene instrukcije su da se peče na oko 200 stepeni 20 minuta za ribu od 0.5 kg, a na svakih 100g ribe više, dodaje se još 5 minuta. Ovo je naravno odokativno jer se rerne razlikuju. Ako niste sigurni da li je gotovo – slobodno produžite pečenje još malo. Riba će svakako ostati ružičasta i sočna, jer je kora štiti od isušivanja.
Kad je riba gotova, treba da odstoji 10-ak minuta. Kora se nakon toga lako razbija nožem. Očistite kožu ribe od soli, izvadite na tanjir za serviranje – i uživajte .
Recept i fotografija: blog Vitki Gurman
(Telegraf.rs)
Video: Na Gazimestanu parastos kosovskim junacima, tzv. KP pretresa sve koji su došli
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Gurman
Foliranje, nema kreativnog potencijala i talenta!
Podelite komentar