≫ 

Savršeno sočno! Losos pastrmka u kori od soli

Proverite zašto je riba u kori os soli jedan od najboljih načina pripreme!

  • 1

Potrebno je:

- 1kg cele losos pastrmke, očišćena utroba

- malo maslinovog ulja za premazivanje kože

- 2kg soli

- 3 belanca

- malo vode

- suvi začini po izboru: peršun, bosiljak… (može i korijander i kumin)

- pleh u kome je na dnu papir za pečenje, a preko njega veća količina aluminijumske folije (jer ne želite da ribate pleh nakon ovoga!)

Izmešajte u činiji belanca, so, začine i malo vode. Napraviće se gusta masa koja može da se oblikuje. O ovoj masi razmišljajte kao deca koja prave kućice od peska. Stavite jedan sloj u pleh, odoprilike 1 cm debelo. Zatim spustite ribu čiju ste kožu malo nauljili. Onda sve ovo prekrijte preostalom količinom soli i lepo oblikujte. Foliju koja štrči sa strane omotajte oko soli (da vam se „kućica od soli“ ne urušava) i ubacite u zagrejenu rernu.

Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!

SLAVICA IZ KIKINDE JE KRALJICA ZIMNICE: To što je njoj pošlo za rukom, malo ko bi se usudio i da pokuša! (FOTO)

Uobičajene instrukcije su da se peče na oko 200 stepeni 20 minuta za ribu od 0.5 kg, a na svakih 100g ribe više, dodaje se još 5 minuta. Ovo je naravno odokativno jer se rerne razlikuju. Ako niste sigurni da li je gotovo – slobodno produžite pečenje još malo. Riba će svakako ostati ružičasta i sočna, jer je kora štiti od isušivanja.

Kad je riba gotova, treba da odstoji 10-ak minuta. Kora se nakon toga lako razbija nožem. Očistite kožu ribe od soli, izvadite na tanjir za serviranje – i uživajte .

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA