≫ 

Preukusan pileći kari s obiljem mirisnih začina

Svi će vam tražiti još jedna tanjir!

  • 0

Sastojci:

Kari masala:

- 4 klinčića

- 2 zelena kardamoma

- 1 lovorov list

- 5-6 zrna crnoga bibera

- 3 srednja luka

- 1 kašika rendanog belog luka

- 1 kašika rendanog đumbira

- 400 g pelata (otprilike jedna konzerva)

- 1 svež zeleni čili

- so

- ulje

Ostalo:

- 8 malih pilećih bataka (ili drugih delova, po želji)

- 1 sušeni čili

- 1 štapić cimeta

- 1 crni kardamom

- ½ kašičice kurkume

- 1 kašičica garam masale

- 1 kašičica kumina u prahu

- 1 kašika korijandera u prahu

- so

- ulje

- sveži korijander

- par kapi soka limete

Priprema:

Prvo treba pripremiti meso, skinuti kožu, izrezati ga na manje komadiće i staviti u frižider dok se priprema tzv. masala.

Kari masala (miks začina):

Na vrelo ulje staviti klinčiće, zeleni kardamom, lovorov list i crni biber u zrnu. Pržiti dok začini ne otpuste miris. Zatim dodati sitno iseckan luk, a nakon otprilike 5 minuta đumbir, beli luk i svež zeleni čili. Nakon sto je luk omeksao (pazite da ne izgori), dodajte konzervu paradajza i dinstajte neko vreme, pa posolite. Iz paradajza treba da ispari sva voda. Kada se ulje počne odvajati na stranu, masala je gotova. Ohladite je, a zatim umutite u blenderu u glatki krem.

Ponovno zagrejte ulje i na njega stavite štapić cimeta, sušeni čili i crni kardamom. Nakon pola minuta dodajte kurkumu. Zatim na tome prodinstajte meso, samo nakratko, kako bi mu zatvorili pore i vratite ga natrag na tanjir. Sada na cimet, kardamom, sušeni čili i kurkumu dodajte masalu. Dok je dinstate, dodajite joj pomalo korijander i kumin u prahu, te garam masalu.

Zalijte s malo vode, kako bi se smesa bolje povezala. U smesu stavite piletinu, dodajte još malo vode kako bi meso bilo pokriveno, posolite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte. Na kraju ukrasite svežim listićima korijandera i sa par kapi limete. Kari ne sme biti redak, mora imati dovoljnu količinu gustoga sosa, koji se jede s pirinčem ili indijskim pogačicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA