≫ 

Prolećna salata sa povrćem i pastom

Osvežavajuće predjelo ili večera...

  • 0

Sastojci za 8 osoba:

- 300-400 g trobojne spiralne paste

- 1/4 glavice karfiola

- 1-2 cveta brokola

- 2 osrednje šargarepe ( isečene na sitne stapiće )

- po 1 paprika, crvena, žuta, narandžasta (isečena na sitnije kockice)

- 5-6 strukova mladog luka

- 2 stabljike celera

- 10 zrna kapara, sitno seckanog

- 15-20 crnih maslinki

- 5 sušenih paradajza u ulju

- 300-400 ml italijanskog preliva za salate

- po ukusu soli i bibera

Priprema:

U veliku šerpu staviti vodu sa malom kašičicom soli da provri, pa u provrelu vodu staviti pastu da se kuva. Dok se pasta kuva očistiti šargarepu i iseći je, na tanke štapiće, ali nemojte preduge, jer lomiće se kad je skuvana, posle 5 minuta kuvanja paste, dodajte šargarepu i nastavite kuvanje. Očistiti i oprati karfiol i iskidati ga na najmanje moguće cvetiće i odmah dodati pasti. Očistiti i oprati brokolu, takođe je iskidatii na sitnije cvetiće i dodajte u pastu sa šargarepom i karfiolom. Skuvanu pastu sa povrćem, ocediti, i zaroniti u šerpu sa ledenom vodom, kojoj ste dodali leda ili je samo duže ispirati sa mlazom hladne vode. Ostavite da se dobro ocedi i sa kuhinjskim papirom ponekad obrisati dno cedaljke, da pokupite višak vode.

Paprike očistiti od semenki i onih belih žila pa je iseckajte na sitne kockice. U veću posudu stavite isečene paprike. Mladi luk očistiti pa oprati i iseći pola zelenog dela i ostaviti za neku drugu upotrebu, a ostatak iseći, zajedno sa belim delom i dodati u posudu gde je paprika. Isto tako sa celerom, oprati ga pa iseći na sitnije komade zajedno sa lišćem i staviti u onu istu posudu.

Kapar i sušeni paradajz takođe sitno iseckati i staviti u posudu, dodati crne maslinke i oceđenu pastu sa povrćem. Preliti italijanskim prelivom za salate, dobro izmešati i dodati soli i sveže mlevenog bibera po ukusu. Takođe, možete posudu iz koje služite, ukrasiti listovima zelene salate pa sipati pastu unutra. Ovo je takođe idealno za švedski sto. Ako nemate sušenog paradajza u ulju, slobodno dodajte čeri paradajz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA