0

Juneći gulaš s povrćem i crvenim vinom

Predlog za pikantan i jak ručak!

gulas sa mesom, povrcem i crvenim vinomX
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

- 3 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 1500 g junetine bez kostiju-iseći na krupnije komade
- 1 kom crnog luka -sitno seckan
- 1/2 manjeg praziluka-beli deo
- 2 kom šargarepe- sitno seckane
- 3 kašike seckanog peršunovog lista
- 1 čena belog luka-seckanog
- 150 ml crvenog vina
- 600 g seckanog paradajza
- 1 kom sveže crvene paprike
- 300 ml vruće vode

Začini:

- so, biber, smeđi šećer, grančica sveže majčine dušice, list lovora,
- 10 crnih maslinki

Priprema:

Rernu ukljuciti na 200°C ili kuvati na šporetu na niskoj temperaturi. Pripremiti povrće i meso. U šerpu ili odgovarajuću dublju posudu za rernu, dodati ulje i puter. Dobro zagrejati  mešavinu ulja i putera i pržiti  meso da dobije braon boju, zatim ga izvaditi u posudu i ostaviti na stranu. Na istoj mešavini masnoće gde se pržilo meso, pržiti luk i praziluk u koji se doda malo soli i šećera, dok se ne dobije fina smeđa boja. Zatim dodati celer i beli luk, pa sve pržiti da malo omekša.

U omekšalo povrće dodati seckan paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro izmešati i kuvati 5-7 minuta. Vratiti prženo meso u šerpu, dobro sjediniti, zaliti crvenim vinom i vodom, sve kuvati još oko 3 - 4 minuta. Dodati začine, dobro promešati, šerpu poklopiti i staviti je u već zagrejanu rernu da se juneći gulas peče-kuva oko jedan sat. Izvaditi šerpu iz rerne i dodati svežu crvenu papriku  sečenu na trake, promešati i proveriti ukus. Vratiti šerpu u rernu, ne poklapati je, te još peći oko 30 minuta ili dok junetina postane sočno mekana. Uz ovaj bogat ukusom juneći juglaš poslužiti pire krompir ili palentu, svezi domaći hleb sa čašom hladnog crnog vina.

(Telegraf.rs)

 

Tagovi: Beli luk, Crni luk, Crveno vino, Gulaš, Junetina, Masline, Paprika, Paradajz, Peršun, Praziluk, Puter, Šargarepa, Ulje, Začini

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Zimska pileća supa koja će vas sačuvati od prehlade

Vegetarijanska pašteta od povrća je 10 puta zdravija od one kupovne i pravi se očas posla

Recept za domaću pastu je toliko lak da je više nikada nećete kupiti u prodavnici

Prosta paradajz čorba je savršen obrok kada vas mrzi da spremate bilo šta

Sendviči sa cvećem za dečji rođendan učiniće žurku nezaboravnom

Vlaška salata je odličan prilog jelima od mesa i kao meze

Prženice sa kiselim mlekom, kačkavaljem i jajima

Ruski prženi krompir sprema se u dva tiganja - i za to postoji jako dobar razlog

Postan đuveč u kesi savršen je za lagani obrok

Laki omlet sa ovsenim pahuljicama za sve one koji ujutru nemaju vremena da doručkuju

Doručak pica od jaja iz tiganja idealna je za početak svakog dana (VIDEO)

Ćufte od kuvanih jaja su savršena zamena za meso

Miris i ukus mora: Spagete sa škampima u vrhunskom sosu će vas potpuno oduševiti

Krompir na bugarski način kao savršeni prilog vašem današnjem ručku (VIDEO)

Pečurke na orijentalni način se prave od domaćih sastojaka, a preukusne su

Brza krompir salata koja je savršena za svaku priliku

Ćuretina u čili sosu je savršeno jelo za sve koji vole ljuto i začinjeno

Jelo kojem niko ne može da odoli: Kolutići od luka i piletine koji se tope u ustima

Najbrža musaka od makarona sa mesom i pavlakom koja je gotova za samo 20 minuta (VIDEO)

Kremasta supa od karfiola pravi se od samo jednog sastojka i gotova je za manje od 30 minuta

Leto u tanjiru: Grilovano povrće bolje od svakog mesa, a gotovo je za samo 15 minuta (RECEPT)

Probajte potpuno nove makarone sa sirom i oduševićete se (RECEPT)

Salata od tune na potpuno nov način (RECEPT)

Pileća krilca u 4 različita sosa, pa vi birajte (VIDEO) (RECEPT)

Hrskavi krompir iz rerne koji je gotov za samo 40 minuta

Džem od slanine je slani slatkiš koji ćete jesti uz sve

Recept za kupus kakav još niste probali

Pohovana piletina sa pivom i čipsom, ali na potpuno drugačiji način (RECEPT)

Zelena "super supa" je odlična za vaše srce, a uz to i jako ukusna (VIDEO)

Domaće enčilade u "srpskom" sosu prosto morate da probate (VIDEO)

Rebarca sa krompirom na potpuno nesvakidašnji način (RECEPT)

Ravioli od tikvica su nešto najzdravije što možete da pojedete, a da pritom budete siti (RECEPT)

Svinjski file sa kestenom se može poslužiti na svečanoj slavskoj trpezi (RECEPT)

Lazanje paketići imaju ukus koji nikada nećete zaboraviti

Ukiseljeni crveni luk je savršen prilog koji ide uz sve, a gotov je za manje od 30 minuta

Više nikada nećete baciti bajat hleb kada probate ovu pitu od starog hleba i sira

Spremite najbolji i najukusniji domaći humus koji je 100 puta bolji i jeftiniji od kupovnog

Pileća džigerica sa lukom i još nekoliko trikova koji će je učiniti još ukusnijom

Šnicla od karfiola je najbolja zamena za meso, a gotovo da nema kalorija

Fileti piletine sa susamom u soja sosu na najlakši mogući način (RECEPT)

Pogača punjena piletinom je nešto što ćete redovno praviti kada je jednom probate (RECEPT) (VIDEO)

Supa od bundeve po receptu balkanskog majstora

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima