≫ 

Riba poširana na maslacu

Brancin iz recepta možete zameniti i pastrmkom ili losos-pastrmkom.

  • 1

Za dvoje je potrebno:

- jedan veći ili dva manja brancina – filetirana i treba da se skine koža

- oko 80 g putera – jer mora da prekrije dno tiganja u jednom pristojnom sloju (manja šerpica je takođe opcija)

- par kašika maslinovog ulja

- sok od 1 malog limuna (ili pola većeg)

- biber i so

- 3-4 čena belog luka

- 1-2 glavice crnog luka

- spanać ili baby spanać (količine po želji)

- skuvano proso, kinoa, integralni pirinač – šta god vam je po volji, po nekoliko kašika po osobi

Priprema:

Za celu priču je jako važno da se maslac otopi u tiganju polako i na nižoj temperaturi. On ne sme da počne da ključa, ali treba da bude vruć. Dodati par kašika maslinovog ulja, malo soli i biber. Zatim dodati sok limuna.

Spustiti filete ribe isečene na 3-4 dela i poširati jednu pa drugu stranu. Okreće se kad komadi ribe promene boju (pobele) i generalno nema potrebe da se pošira dugo. Par minuta svaka strana i gotovo je.

Zatim izvaditi ribu na tanjir, polako da se ne raspadne – pa pojačat temperaturu i ubaciti seckani crni luk. Kad je ispržen dodati na kratko i beli luk, pa onda i krupno sečen spanać. Dovoljno je da spanać samo „svene“ i tada sklonite tiganj i dodajte so i biber po ukusu. Svako duže prženje bi uništilo lepu zelenu boju – što je šteta. Pogotovo ako ste ubacili baby spanać.

Sada u spanać dodajte skuvano proso, pirinač – ili šta ste već odabrali. Slobodno kuvajte veće količine prosa i pirinča, jer u frižideru mogu da stoje nekoliko dana.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA