≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Varaličarenje pastrmke na reci Crnici: Početak marta u znaku pegave lepotice i njenog mističnog prebivališta

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ataru sela Zabrega blizu Paraćina, u "malom zemaljskom raju" koji vrvi ostacima manastira i čuva jednu od najčudesnijih biljaka na svetu, ribolovci URR "Varaličar" iz Ćuprije otvorili sezonu moćne kraljice brzaka

  • 0
Varaličarenje pastrmke na reci Crnici Varaličarenje pastrmke na reci Crnici Fotografije: Vladimir Milojević

Udruženje rekreativnih ribolovaca “Varaličar” iz Ćuprije neguje tradiciju okupljanja ribolovaca početkom marta, u znak otvaranja sezone na pastrmku - kraljicu brzaka, koju mnogi varaličari zovu i pegava lepotica. Varaličarenje ove salmonidne vrste ribe je pravi izazov kome trinaestorica odvažnih pecaroša nisu mogli da odole.

Ove godina skup ribolovaca je održan na reci Crnici, u ataru sela Zabrega blizu Paraćina. Na druženje su stigli prijatelji iz Kragujevca, Kruševca, Aleksandrovca i Smedereva: uz Ćupričane, to je bilo dovoljno za početak. Domaćin ljubiteljima prirode i varaličarenja pastrmke bio je Vladan Vučković, direktor TO "Paraćin", uz svoje Zabrežane, glavni kreator "malog raja na zemlji", kako posetioci nazivaju prostor između ostataka dva manastira: Namasije i Svetog Jovana Glavoseka.

Ribolovci vole da budu obavešteni o mestu na koje dolaze i gde će pecati. Gornji tok Crnice, takozvana Mala Sveta Gora prebogata je istorijom čiji su materijalni dokazi skriveni u teško pristupačnoj klisuri reke Crnice što vijuga između visokih, strmih litica koje streme nebu. Temelji drevnog grada Petrusa dominiraju čudesnim prostorom sa mnogo tajni i nepoznanica, od kojih je jedna biljka raskovnik - ona koja raskiva, krči puteve, oslobađa i čuva.

Vodom Crnice pliva jedna od retkih autohtonih vrsta potočne pastrmke: varaličari su poželeli da se s njom nadmeću, ali je ovog puta riba pobedila. Nije se dala prevariti, iako je nekoliko komada "najlepših pegica na svetu" ulovljeno da bi zadovoljilo ribolovačku strast, što je bilo dovoljno za smirenje, a potom su sve ribe vraćene Crnici, jer drugačije ne može biti.

Prvim ulovom bio je nagrađen Arsen, vešti varaličar iz Kruševca, dobričina i duhovit čovek čija je priča na početku ovog lepog ribolovačkog dana držala ribolovce u dobrom raspoloženju.  Veliko varaličarsko znanje koje Arsen poseduje nagrađeno je i ribolovačkom srećom: njegovu varalicu uzela je još jedna pastrmka.

Najmlađi varaličar otvaranja sezone na pastrmku bio je četrnaestogodišnji Ilija Šaronjić iz Aleksandrovca. Ovaj momčić zadivljuje svojom posvećenošću ribolovu, pogotovo varaličarenju pastrmke. Nije uspeo da uslika nijednu ribu, jer je nekoliko njih spalo sa udice. Ilija poštuje svoj plen i peca isključivo jednokrakim udicma bez kontra kuke. Ovo čudo od deteta zna više o spin ribolovu od mnogih starijih i iskusnijih pecaroša i ima veliku podršku porodice, naročito oca Ivana, koji ga redovno vodi na reku i druženja varaličara, gde je popularan i rado viđen učesnik.

Brus, Braca, Šilja, Joca, Arsen, Ilija, Ivan, Aca, Miltoš, Miloš i dvojica Dejana, uz jednog Vladu će dugo pričati svoje ribolovačke priče onima koji budu zainteresovani za varaličarenje pastrmke na reci Crnici u Petruškoj oblasti.

U video zapisu koji je snimljen sa otvaranja sezone na pastrmku nema muzičke podloge: osim priče učesnika okupljanja i direktora TO "Paraćin" Vlade Vučkovića, čuje se samo šum vetra i žubor vode koji odmaraju dušu i leče telo. Kada priroda ozeleni ovaj deo Pomoravlja je raj ribolovaca koji znaju da cene prirodu i poštuju njene darove.

(Vladimir Milojević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA