Pravi sladoled od lešnika iz domaće kuhinje
Dodajte malo meda u sladoled za bolji ukus!
Sastojci:
- 150 g lešnika
- 300 ml punomasnog mleka
- 250 ml sveže slatke pavlake
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 90 g šećera
- 10 g cvetnog ili bagremovog meda
- 2 kašičice likera od lešnika
Priprema:
Zagrejte rernu na 170°C i pecite lešnike 7-10 minuta. Izvadite ih i stavite u čistu kuhinjsku krpu. Zamotajte, ostavite tako par minuta pa onda dobro istrljajte tako zamotane da im skinete tamnu opnu. Još tople lešnike stavite u mikser i miksajte dok se lešnici ne pretvore prvo u prah, a zatim počnu otpuštati ulje i pretvore se u pastu. U posudu za kuvanje stavite mleko, slatku pavlaku i pastu od lešnika. Zagrejte do ključanja mešajući često da se pasta od lešnika rastopi. Stavite jaje, žumanca, šećer i med u posudu pa je razmutite da dobijete pomalo penastu smesu.
Umešajte u jaja prvo par kašika toplog mleka sipajući ga kroz gustu cedaljku, a zatim i ostatak sipajući ga u tankom mlazu i neprestano mešajući. Vratite sve na vatru i kuvajte neprestano mešajući drvenom varjačom dok se krem ne počne sasvim lagano zgušnjavati. Ne kuvajte predugo jer će se jaja zgrušati. Sipajte gotov krem za sladoled u čistu posudu, opet kroz gustu cedaljku, pa dodajte po želji liker od lešnika. Posudu stavite u drugu, veću posudu s hladnom vodom i ledom, i ostavite da se potpuno ohladi i odložite u frižider 3-4 sata.
Dalje sladoled zamrzavajte u aparatu za sladoled, ili ako nemate aparat, sipajte smesu u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte u zamrzivaču dok se dovoljno ne učvrsti, miješajući ga nekoliko puta viljuškom tokom tog vremena. Posluživanje je po želji, čaša, kornet...
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.