0

Probajte sarme u vinovoj lozi, onako kako ih spremaju u Turskoj

Sarmi ima raznih, ali su one napravljene s vinovom lozom baš posebne...

sarmice
Foto-ilustracija: PIxabay.com

Sastojci:

- oko 40 listova vinove loze
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 100 g pirinča
- 500 g mlevenog mesa
- 3 dl kisele pavlake
- po želji so, biber, kapar, peršun, ljuta sušena papričica
- 4 dl jogurta
- malo soli

Priprema:

Listove blanširati u slanoj vodi od 1 min do 7-8 min, ako su stariji. Prebaciti u hladnu vodu kako ne bi izgubili zelenu boju, ocediti i malo ohladiti. Pirinač desetak minuta prokuvati, u duploj količini slane vode, procediti i ohladiti. Sitno seckani luk propržiti na maslinovom ulju, dodati sitno seckani beli luk, promešati i skloniti s vatre. U posudu staviti mleveno meso, pirinač, so, biber, začinsko bilje (sveže ili sušeno), papričicu, 2/3 luka, pa preliti vodom, a trećinu luka  staviti u posudu u kojoj će se kuvati sarme.

Malo ostaviti da se smesa ohladi, a onda dobro promešati. Sačekati da se svi sastojci prožmu oko 20 min. Na lišće vinove loze, stavljati smesu s mesom i napraviti sarme. Stavljati ih na luk sa belim lukom u posudu. Napuniti posudu, pokriti je alu-folijom i kuvati oko 35 min na 200°C. Skloniti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti pavlakom i zapeći. Poslužiti s jogurtom.

(Telegraf.rs)

Tagovi: kisela pavlaka, Listovi vinove loze, Mleveno meso

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Ukiseljeni crveni luk je savršen prilog koji ide uz sve, a gotov je za manje od 30 minuta

Više nikada nećete baciti bajat hleb kada probate ovu pitu od starog hleba i sira

Spremite najbolji i najukusniji domaći humus koji je 100 puta bolji i jeftiniji od kupovnog

Pileća džigerica sa lukom i još nekoliko trikova koji će je učiniti još ukusnijom

Šnicla od karfiola je najbolja zamena za meso, a gotovo da nema kalorija

Fileti piletine sa susamom u soja sosu na najlakši mogući način (RECEPT)

Pogača punjena piletinom je nešto što ćete redovno praviti kada je jednom probate (RECEPT) (VIDEO)

Supa od bundeve po receptu balkanskog majstora

Napravite domaći srirača čili sos za manje od 20 minuta

Jaja u paradajz sosu: Nešto u čemu do sada niste uživali (RECEPT)

Kremaste makarone sa brokolijem i sirom imaju poseban ukus i to morate da probate

Pečena piletina sa samo 3 sastojka kakvu do sada niste probali

Savršena svinjska pečenica za božićnu trpezu koja ima manje od 200 kalorija

Rižoto sa lignjama kakav do sada niste probali savršen je izbor za prazničnu trpezu (RECEPT)

Punjeni šaran sa orasima i još 2 jela koja možete da pripremite za Badnji dan i da obradujete svoju porodicu (RECEPTI)

Otkrili smo najbolji recept za domaću rusku salatu, a tajna je u ovom triku

Za manje od 10 minuta napravite najbolji domaći majonez bez štetnih aditiva i konzervansa

Integralni pereci sa susamom

Indijsko jelo s mesom, pirinčem i povrćem

Sjajna obrok-salata od krompira i avokada

Čorba od junećih rebara i mladog luka

/
<% galerijaAlt  %>