≫ 

Neodoljiv kolač od pomorandže i crne čokolade

Čokolada je sjajna kada se spoji sa osvežavajućom pomorandžom!

  • 0

Sastojci:

- 300 g brašna

- 200 g šećera

- 200 g putera

- 200 čokolade za kuvanje

- 3 jaja

- 1 žumance

- 1 kisela pavlaka (180 g)

- 3 veće pomorandže (od te 3 pomorandže rendana kora i 100 ml soka)

- 3 kašike ulja

- ½ kašičice praška za pecivo

- ¼ kašičice sode bikarbone

- prstohvat soli

Priprema:

Dobro oprati pomorandže, obrisati ih krpom, a zatim izrendati koru na najsitnije rende. Iscediti sok i odvojiti 100 ml za kolač. Puter treba da odstoji na sobnoj temperaturi kako biste mogli da ga umutite. Prstima pomešati šećer sa rendanom pomorandžinom korom dok se lepo ne sjedini i zamiriše, a zatim dodajte u puter koji ste penasto umutili. U ovu smesu dodajte jedno jaje pa promešajte špatulom da se sjedini, zatim drugo, pa opet promešajte. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sva tri jaja i jedno žumance. Na kraju dodajte 100 ml soka i sjedinite masu. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i prstohvatom soli. U smesu od putera dodajte polovinu pavlake i polovinu brašna. Sjedinite pažljivo mešajuci špatulom, a zatim dodajte ostatak pavlake i brašna. 150 g čokolade iseckajte na sitne komadiće, najbolje je da upotrebite secko ukoliko ga imate jer ćete brzo iseckati, a i svi komadići će biti iste veličine.

Na kraju dodajte čokoladu u testo pa polako promešajte i sjedinite. Zagrejte rernu na 200 °C, podmažite kalup za kolač, pospite brašnom i pecite kolač oko 60 minuta, ali smanjite temperaturu na 170°C i pokrijte površinu kolača papirom za pečenje da ne bi izgoreo. Kada kolač blago porumeni vi ga bocnite čačkalicom da vidite da li je pečen. Ukoliko je pečen, pripremite tacnu na koju ćete pažljivo izručiti kolač kada se prohladi. Istopite ostatak čokolade na pari (50 g) i 3 kašike ulja, pa prelijte preko kolača pre nego što ga isečete. Čitav proces može da se izvede i u kalupima za mafine ukoliko imate strpljenja, a tako vam se više dopada.

(Telegraf.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA