0

Neodoljiv kolač od pomorandže i crne čokolade

Čokolada je sjajna kada se spoji sa osvežavajućom pomorandžom!

kolac
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 čokolade za kuvanje
- 3 jaja
- 1 žumance
- 1 kisela pavlaka (180 g)
- 3 veće pomorandže (od te 3 pomorandže rendana kora i 100 ml soka)
- 3 kašike ulja
- ½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli

Priprema:

Dobro oprati pomorandže, obrisati ih krpom, a zatim izrendati koru na najsitnije rende. Iscediti sok i odvojiti 100 ml za kolač. Puter treba da odstoji na sobnoj temperaturi kako biste mogli da ga umutite. Prstima pomešati šećer sa rendanom pomorandžinom korom dok se lepo ne sjedini i zamiriše, a zatim dodajte u puter koji ste penasto umutili. U ovu smesu dodajte jedno jaje pa promešajte špatulom da se sjedini, zatim drugo, pa opet promešajte. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sva tri jaja i jedno žumance. Na kraju dodajte 100 ml soka i sjedinite masu. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i prstohvatom soli. U smesu od putera dodajte polovinu pavlake i polovinu brašna. Sjedinite pažljivo mešajuci špatulom, a zatim dodajte ostatak pavlake i brašna. 150 g čokolade iseckajte na sitne komadiće, najbolje je da upotrebite secko ukoliko ga imate jer ćete brzo iseckati, a i svi komadići će biti iste veličine.

Na kraju dodajte čokoladu u testo pa polako promešajte i sjedinite. Zagrejte rernu na 200 °C, podmažite kalup za kolač, pospite brašnom i pecite kolač oko 60 minuta, ali smanjite temperaturu na 170°C i pokrijte površinu kolača papirom za pečenje da ne bi izgoreo. Kada kolač blago porumeni vi ga bocnite čačkalicom da vidite da li je pečen. Ukoliko je pečen, pripremite tacnu na koju ćete pažljivo izručiti kolač kada se prohladi. Istopite ostatak čokolade na pari (50 g) i 3 kašike ulja, pa prelijte preko kolača pre nego što ga isečete. Čitav proces može da se izvede i u kalupima za mafine ukoliko imate strpljenja, a tako vam se više dopada.

(Telegraf.)

Tagovi: Brašno, Čokolada, Pomorandža, Puter, šećer

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Posni sutlijaš sa cimetom i orasima koji je bolji od originalnog

Ukusan posni kolač sa jabukama, grizom i orasima

Nutela torta od samo 2 sastojka se pravi očas posla, a nešto ukusnije sigurno niste probali

Torta sa višnjama i čokoladom će oduševiti sva vaša čula (FOTO)

Domaći uštipci sa kvascem idealni su za doručak, ali i za desert

Ukusna kremasta torta sa dva fila bez pečenja koja je spremna za samo 15 minuta (VIDEO)

Švedske bolje od američkih: Napravite preukusne palačinke koje su zaludele sve

Rendana pita sa voćem i puterom zbog koje ćete zaboraviti na dijetu

Savršena sladoled torta zasladiće vaš nedeljni ručak, a pravi se jako brzo i lako

Prste da poližete: Prava voćna fantazija koja je spremna za samo 15 minuta

Slasni korneti sa kremom od limuna i šećerom u prahu

Tufahije na srpski način: Turci su ih izmislili, a mi smo ih učinili pravom poslasticom (VIDEO)

Kolač od banane i kiselog mleka za lagani desert posle ručka

Kolač za sve lenje domaćice: Sočan i neodoljiv čokoladni desert bez jaja i mleka koji je gotov za pola sata

Mekani limun kolač koji savršeno ide uz kafu

Deca najviše na svetu vole ovaj prost kolač, a sa osmehom ga jedu i odrasli

Sitni kolači vraćaju u detinjstvo: Pripremite izvrsnu slatku salamu i zasladićete svoj dan

Bombice od čokolade i crvenog vina su neprevaziđena poslastica, a jednostavno se prave

Elvis Prisli je najviše na svetu voleo baš ovu poslasticu

Zasladite se tompusima sa medom i cimetom

Dansko pecivo sa krem sirom koje se prosto topi u vašim ustima (VIDEO)

Dezert koji se ne peče: Čiz kejk sa višnjama je pravi slatkiš za Dan zaljubljenih

Karamelizovani pirinač za sve ljubitelje sutlijaša

Ukusna torta uvek počinje upravo od kore: Laki recept za univerzalnu koru za torte

Brzi i sočni domaći čupavci sa čokoladom i kokosom

Krofne iz rerne: Najukusnije krofne koje ste ikada probali, a spremne su za tili čas

Spremite čokoladni kolač u šolji za samo jedan minut (VIDEO)

Voćno moćno uživanje: Pita sa breskvama kojoj se ne može odoleti

Meksička topla čokolada na srpski način

Penasta čokoladna torta za sladak i maštovit dan (RECEPT)

Najslađa pita od jabuka koju ćete ikada napraviti (RECEPT)

3 pudinga sa čija semenom: Ulepšajte sebi dan izvrsnim i zdravim dezertom

Kolač od banane koji idealno ide uz kafu (VIDEO) (RECEPT)

Mediteranski čokoladni kolačići će vam ulepšati svaki hladan dan (VIDEO)

Napravite domaći mančmelou koji je garantovano bolji od kupovnog

Probajte keks sa bademom i karamelom koji se pravi za svega 20 minuta (VIDEO)

Domaći puding od banana je spas za svaku mamu kada treba brzo stvoriti nešto slatko (RECEPT)

Povratak u detinjstvo: Posno medeno srce je najjednostavniji i najukusniji kolač za hladne zimske dane

7 japanskih poslastica koje možete da napravite od srpskih sastojaka (RECEPT) (VIDEO)

Čokoladna pita sa pepermintom je dezert u koji ćete se zaljubiti, a pravi se nikad lakše (RECEPT)

Magični francuski dezert na vašem stolu za 5 minuta (RECEPT) (VIDEO)

Mini ekleri su prava stvar za sladokusce (RECEPT)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima