≫ 

Zorica ima 41 godinu i jaku volju da završi osnovnu školu: Svaki dan prepešači i do 10 kilometara! (FOTO)

Sve obaveze koje ima u seoskom domaćinstvu Zorica požuri da završi do 13 sati, a onda put pod noge, pa u školu

  • 8

Zorica Mijajlović (41) iz planinskog sela Zdravinje svakog dana pešači desetak kilometara, a zatim koristi prigradski autobus kako bi došla na nastavu u Školi za obrazovanje odraslih u Prokuplju,jer je rešila da završi osnovnu školu!

SKANDAL U TEHNIČKOJ ŠKOLI U MLADENOVCU: Učenik opalio šamar profesorki nasred časa!

Sve obaveze koje ima u seoskom domaćinstvu Zorica požuri da završi do 13 sati, a onda put pod noge, pa u školu.

- Na žalost prekinula sam školovanje u sedmom razredu, a onda se nakon više godina udala, rodila decu i nekako se odugovlačilo sa tim školovanjem. Kako su mi sada deca već svoji ljudi, rešila sam da završim školu, pre svega jer mislim da ću tako lakše dobiti zaposlenje. Nije mi teško što sam se opet vratila u školsku klupu, čak mi je i zadovoljstvo- kaže Zorica.

Ona živi u planinskom selu, a najbliža autobuska linija od njene kuće udaljena je pet kilometara. Tako krene pešaka oko 14 sati, kako bi u 16 časova bila u Prokuplje na nastavu. Kući se vrati oko 22 sata.

- Pažljiva sam na času i beležim sve što nastavnik priča. Obično imamo po pet časova i do sada od početka školske godine nisam propustila ni jedan dan. Posle osmog razreda završiću neki kurs. Možda sam kasno shvatila da bez škole ne mogu, ali ću to da promenim- iskrena je naša sagovornica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Školi za obrazovanje odraslih kažu da je Zorica primer dobrog đaka i revnosna u školskim obavezama. Pored nje u tom razredu je još 16 učenika, pretežno mlađih.

- Za razliku od na primer maloletnih lica koja su u Prokuplju i koja ne dolaze na nastavu, ona je uvek tu. Sedi u prvu klupu, piše, pažljivo sluša. Zaista je odličan đak i vidi se da je rešena da završi školu- kaže direktor Škole za obrazovanje odraslih Radmila Dimić.

Ona dodaje da je škola podnela zahtev prokupačkom Centru za socijalni rad da roditelje sedamnaest maloletnika liši roditeljskog prava jer ta deca ne dolaze na nastavu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovo je prvi zakonski korak koji je škola preduzela. Po njenim rečima godinama unazad postoji zloupotreba od strane roditelja čija deca nisu završila osnovnu školu, jer ih upišu kako bi dobili potvrde za materijalni dodatak i socijalnu pomoć i deca dolaze par nedelja i onda se više ne pojave.

Po proceni na teritoriji Opštine Prokuplje je pet odsto stanovništva nepismeno, odnosno nema završenu osnovnu školu i što je najgore, većina su maloletnici.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    10. decembar 2016 | 08:12

    Само напред.Позитивна енергија и јака воља су предуслов за успех.Никад не одустајте.Сретно!

  • JANA

    10. decembar 2016 | 09:19

    E moja Zorice nema zaposlenja ni za ove sa fakultetom a o osnovnoj da ne govorim,u svakom slucaju ti zelim srecu...

  • plavi safir

    10. decembar 2016 | 09:41

    Svaka cast! Srecno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA