TVORCI PRVE SRPSKE MOBA IGRE: Dobra ideja uvek proizilazi iz ljubavi (FOTO) (VIDEO)

Razvojni tim igrice "Awakening of Heroes" u intervjuu za Telegraf govori o svojim počecima, ljubavi prema igricama, ali i projektu koji je priznat od Evropske unije. Početak alfa testiranja očekuje se sredinom aprila a link za prijavu možete pronaći na kraju teksta

  • 6

Nedavno je, na veliko iznenađenje domaće gejmerske zajednice, srpski razvojni studio "COFA Games" objavio da radi na prvoj MOBA igri kod nas "Awakening of Heroes". MOBA je veoma popularan žanr video igara, a ovaj projekat je trenutno najveći u našoj zemlji. U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, članovi "COFA Games"tima pričaju o njihovoj ljubavi prema video igricama, načinu na koji se razvija AoH, kao i po čemu će se ova igra isticati u odnosu na konkurenciju.

Momci iz "COFA Games" osim rada na ovoj igrici, uspeli su da, takođe prvi kod nas, da integrišu "AoH" sa popularnim naočarama za virtuelnu realnost Oculus Rift koje je Facebook pre nekoliko dana kupio za dve milijarde dolara.

U nastavku pročitajte sve detalje vezane za razvoj i budućnost najkompleksnije igre ikada pravljenje u našoj zemlji.

Kada je osnovan COFA Games studio, i recite nam nešto više o samim počecima kompanije?

COFA Games tim je sastavljen 2013. godine od dugogodišnjih prijatelja koji su se upoznali kroz najlepši posao na svetu, a to je pravljenje igara. Nakon što smo napravili Grem Legends igru, pred nama se našla nova, ambicioznija ideja i prvi veliki izazov. Ideje za scenario su počele da se ređaju, a priča o običnim ljudima sa uvrnutim moćima svima nam se učinila najzabavnijom. Kako bi mogli da se upustimo u kreiranje jedne kompleksne igre, kao što je Awakening of Heroes, dodatno smo dopunili tim i on se trenuto sastoji od produžekt menadžera, 3 programera, dizajnera i 3D modelara. Naravno tu su i kolege koje nam pomažu u osmišljavanju heroja, promociji igre i u samom kontaktu sa igračima.

Nedavno ste dobili bespovratnu investiciju od inovacionog fonda, projekat na kom radite priznat je od strane Evropske unije i Svetske banke. Koliko je to olakšalo i ubrzalo razvoj igrice Awakening of Heroes?

Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz sredstava pretpristupnih fondova EU IPA I 2011 u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji koji implementira Svetska banka. Nama pre svega mnogo znači što je projekat prepoznat od strane EU. Donacija će, nakon što je dobijemo, zasigurno ubrzati razvoj projekta i omogućiti da više eksperimentišemo sa samom igrom. U prilog toga ide i integracija sa Oculus Rift-om na kojoj radimo već neko vreme.

MOBA žanr je veoma popularan u poslednje vreme, po čemu će se AoH razlikovati od drugih kao što su LoL i DOTA 2?

Pored toga što je izuzetno popularan, MOBA žanr nudi najrazličitija kreativna rešenja, kako u samom stvaranju, tako i u promociji igre i interakciji sa igračima. Iako se oslanja na poznati MOBA koncept , Awakening of Heroes će biti jedna prilično atipična igra u poređenju sa drugim naslovima iz ovog žanra, nudeći više arkadnih elemenata i jaku dozu humora. Igra bi, pre svih, trebalo da zadovolji takozvane "mid-core" igrače - dakle, biće manje zahtevna od klasičnih MOBA igara, a istovremeno će, u kraćem vremenskom periodu, pružiti sličan nivo zabave i zadovoljstva.

Igrica se paralelno razvija za internet pretraživače, Android i iOS uređaje, a u planu je i “stand alone” verzija. Koja od pomenutih je najteža za razvijanje, i za koju je uloženo najviše vremena?

Igra je pravljena u Unity 3D engine-u koji nakon itegracije sa Facebook-om postaje sve popularniji. Unity 3D daje mogućnost eksportovanja igre za različite operativne sisteme (Windows, Linux, Mac), kao i za različite uređaje (tablet, mobilni, iOS, Android…). Ono što je takođe velika prednost Unity 3D jeste mogućnost eksportovanja igre za brauzere (isključuje potrebu za instaliranjem) pa je tako postala dostupnija Facebook igračima.

U našem slučaju, najveće prepreke jesu centralizovanje igrača koji igraju na različitim platformama i operativnim sistemima. Google ima svoj sistem za logovanje kao i Apple, a uz njih nude razne pogodnosti. Sa druge strane imamo i Facebook i "stand alone" igrače, a svi oni treba da igraju zajedno i da imaju iste mogućnosti i zajedničke prijatelje. Na drugom mestu je izazov samog funkcionisanja različitih uređaja. Na kompjuterima se koriste miš i tastatura, dok ih na tabletima nema. Sama grafika u igri mora biti optimizaovana tako da se nekim uređajima ne daje prednost u odnosu na druge. Plan je da krenemo sa Facebook i "stand alone" verzijama, a da nakon toga postepeno uključimo i tablete.

Početak testiranja igre očekuje se početkom aprila, da li već naslućujete konačan datum izlaska?

Iako je još uvek nezahvalno govoriti o datumima, planiramo da krajem leta sve bude spremno za open beta fazu.

U trejlerima koje smo imali prilike da pogledamo, vide se četiri junaka između kojih ćemo moći da biramo, da li je u planu ubacivanje novih?

Za sada imamo 4 heroja (odžačarku, mesara, bakicu i dečaka sa ulice), a u izradi je hipster. Interesantno je da smo u odabiru osobina za ovog heroja konsultovali naše fanove na Facebook strani koji su nas iznenadili sa veoma kreativnim predlozima. Nameravamo da i ubuduće nastavimo sa tom vrstom interakcije. Ovih pet heroja će biti ponuđeni igračima koji budu testirali igru u alfa fazi, a nakom toga ćemo nastaviti sa kontinuiranim ubacivanjem novih likova, oslanjajući se na isti, blago komični koncept koji provejava iz naših junaka.

Kako ste došli na ideju da integrišete Oculus Rift u igru?

Prava ideja uvek proizilazi iz ljubavi i posvećenosti. U ovom slučaju, ona je proizvod naše ljubavi prema novim tehnologijama. U trenutku kada smo saznali za Oculus Rift, javila se želja da, pomoću ove magične kacige uđemo u našu igru i prošetamo gradom koji smo sami kreirali. Nismo pogrešili. Osećaj je fantastičan, a gotovo svi koji osete virtuelnu realnost Awakening of Heroes igre ostaju oduševljeni. Odlučili smo da našim igračima ponudimo mogućnost posmatrača (Observer Mode) pomoću koga mogu da posmatraju heroje u akciji ili da slobodno polete i razgledaju grad iz ptičije perspektive.

Da li će jedini način za finansiranje igre biti uz pomoć in-game kupovine raznih predmeta, skinova i sličnih stvari kao što je i kod drugih igara ovog tipa?

Igra će biti besplatna, ali će nuditi mogućnost kupovine heroja i neke druge olakšice za igrače koji žele brzi progres, a ne mogu da izdvoje dovoljno vremena. Bez obzira na to, neće biti “pay to win”.

Da li planirate početak rada na novoj igrici u budućnosti?

Iskren da budem, tim upravo radi na mini igri Awakening of Towers, za koju se očekuje da ugleda svetlost dana u narednih dve nedelje. Igra će biti neka vrsta uvoda u Awakening of Heroes i igračima će olakšati dobijanje alfa ključa za rani pristup igri.

Kao što je već pomenuto, alfa verzija testiranja počeće sredinom aprila. Ključeve će dobiti ograničen broj ljudi, a kako biste vi bili među njima, predlažemo vam da posetite ovaj link, i registrujete se za učešće u testiranju. Projekat je veoma ambiciozan pa njenim tvorcima želimo sreću u daljem radu, i nadamo se da će uskoro vladati gejmerska groznica pod nazivom "AoH".

Pogledajte kako izgleda integracija naočara Oculus Rift sa igricom Awakening of Heroes:

(Marko Đurđev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexus

    31. mart 2014 | 22:49

    Imao prilike da vidim igru, testirao je sa Oculus Riftom i bas sam odusevljen. Igrica ne oduzima puno vremena, a veoma interesantna i zarazna. Svaka čast momci samo napred.

  • Kosarkas

    31. mart 2014 | 22:46

    Po meni mnogo bolje od LoL jedva cekam da testiram alfa fazu.

  • Shkabo

    1. april 2014 | 01:16

    Pa gde je originalnost? Prekopirali dotu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA