Ovako će izgledati budućnost kompanije Apple (FOTO) (VIDEO)

Nove verzije iOS i Mac operativnog sistema pojaviće se do kraja godine. Na WWDC konferenciji kompanije, predstavljeni su svi noviteti koji nas očekuju kada je u pitanju softver, a u nastavku pogledajte šta nam je sve Apple spremio ovog puta

  • 12

Apple je na svojoj WWDC (Worldwide Developer Conference) predstavio softverske novitete, novi iOS 8, OS X pod nazivom Yosemite, kao i razvojne alate koji će ih oživeti. Između ostalog WWDC je događaj na kojem Apple priča o svemu što će u skorije vreme ponuditi svojim korisnicima.

Veliki broj glasina pojavljivao se u vezi uređaja koje bi kompanija mogla da predstavi, ali je ovo pre svega događaj fokusiran na softver. OS X 10.10 Yosemite i iOS 8 približiće desktop i mobilne uređaje više nego ikada pre, a tu je i novi programski jezik "Swift", koji će omogućiti stvaranje veoma "moćnih" aplikacija. Apple se nada će ovaj jezik tokom vremena zameniti i objektno-orijentisani C.

Evo šta je sve gigant iz Kupertina predstavio na ovogodišnjem WWDC-u.

iOS 8

Interaktivne notifikacije - Sada je na poruku moguće odgovoriti direktno iz "padajuće prozora (notification view), kao i lock screen-a bez potrebe za kompletnim otvaranjem aplikacije. Takođe je moguće lajkovati post na Facebook-u bez potrebe za njegovim pokretanjem. Apple sada omogućava dodavanje widget-a aplikacija koje su instalirane sa marketa u "Notification Center", i interakciju sa njima.

Poboljšana tastatura - Nova intuitivna tastatura sada pruža "pametnije" sugestije za automatsko završavanje reči. Sugestije će biti bazirane na kontekstu rečenice, ali i onoga što ste nekada kucali. Opcija "QuickType" može odgovoriti na pitanje umesto vas. Apple kaže da ono ovo radi "učeći" navike kucanja korisnika istovremeno poštujući njegovu privatnost. Na radost velikog broja ljudi, sada je moguće instalirati i druge aplikacije za tastaturu.

Poruke dobijaju audio i video chat - Poruke su jedna od najkorišćenijih aplikacija na iOS-u, i sa novom verzijom dobija i veliki update. Sada je moguća razmena audio i video poruka. Tu su i samouništavajuće poruke, kao i deljenje lokacije.

iCloud Drive - Ovaj servis je sada u potpunosti integrisan u iOS 8, i omogućava otvaranje dokumenta i u drugim kompatibilnim aplikacijama.

Healthkit - iOS 8 dobiju je HealthKit aplikacija koja će pratiti sve podatke o zdravlju i fitnesu. Korisnici će moći da prate bitne informacije o zdravlju na dnevnoj bazi. Ova aplikacija će se integrisati sa drugim aplikacijama i kompanijama kao što su Nike i Mayo Clinic.

Family Sharing - Ova opcija omogućiće članovima porodice da dele sve što su kupili na iTunes-u, dokle god su nalozi povezani na istu kreditnu karticu. Za sada šest članova porodice može koristiti ovu funkciju. Family Sharing će takođe deliti podsetnike, fotografije, lokacije. Roditelji mogu da odluče da li će detetu odobriti kupovinu na iTunes-u, što će omogućiti kontrolu računa.

Nova aplikacija za fotografije - Nova aplikacija koja stiže na iOS 8 omogućiće gledanje i editovanje fotografije na različitim iPhone-ima i iPad-ima. Slike će biti sačuvane na iCloud nalogu, a Apple daje pet gigabajta besplatnog prostora.

Poboljšana Siri - iOS 8 je naučio Siri nekoliko trikova. Integracija sa Shazam-om sada omogućava ovoj veštačkoj inteligenciji da velikom brzinom identifikuje pesmu. Siri takođe može kontrolisati osvetljenje ili termostat u kući kroz nedavno predstavljen "smart home framework". Još jedna novost je mogućnost pokretanja aplikacija bez dodirivanja telefona. Dovoljno je reći "Hey Siri i ona će se automatski pokrenuti.

OS X YOSEMITE

Nova verzija Apple-ovog operativnog sistema za računare zvanično će se pojaviti ove jeseni, a javni beta test biće održan ovog leta.

Novi izgled - Nova verzije OS X doživeće velike vizuelne promene koje su inspirisane njegovim rođakom iOS-om. Jednostavan (flat) dizajn, transparentni paneli, i odsustvo nagiba i tekstura daju još moderniji izgled ovog desktop operativnog sistema.

Notifikacije i vidžeti (widgets) - Yosemite daje sidebar-u "Notification Center-a", koji je predstavljen još u verziji "Mountain Lion", još veće vizuelne promene. Pozadina je providna i proširene su njegove sposobnosti kako bi funkcionisao na sličan način kao na iOS-u. Dodat je "Today" tab koji će korisnicima omogućiti da pogledaju sve predstojeće podsetnike u kalendaru, kao i vremensku prognozu. Takođe je omogućeno dodavanje widget-a aplikacija sa Mac App Store-a na sidebar.

Redizajniran Spotlight - Ovo je prvi veliki update ovog dela operativnog sistema. Sa novim "Alfred-esque" launcher-om i poljem za pretraživanje koje se pojavljuje na sredini ekrana, sada je moguće veoma brzo pokretanje bilo kog programa jednostavnim kucanjem prvih nekoliko početnih slova. Između ostalog moguće je i pretraživanje dokumenata, Wikipedia-e, Apple Maps-a, kontakata i gomile drugih stvari.

Safari - Apple je u svoj internet pretraživač uneo radikalne vizuelne i funkcionalne mogućnosti. Prva od njih jeste skraćeni bar za web adresu koji je lociran na vrhu pretraživača. On je takođe postao pametniji i sada može da sugeriše članke na Wikipedia-i u zavisnosti od onoga što kucamo. Dodato je i "share" dugme, identično onom na iOS-u. Kompanija takođe pokušava da ublaži jednu od najiritantnijih stvari koje Safari poseduje, a to je veliki broj tabova koji se šire van njegovog prozora, tako što će omogućiti horizontalno skrolovanje kroz njih.

Mail - Sinhronizovanje među uređajima je poboljšano. Apple je i ovde dodao nekoliko novih funkcija koje su uglavnom fokusirane na "attachment-e". Markup je editor za fotografije koje dobijamo u mejlovima, i omogućava neke najjednostavnije opcije kao što su dodavanje napomena, resize-ovanje ili uvećanje slike. Ukoliko je prikačeni fajl mnogo veliki i odbijen je od strane mejl klijenta, Apple ima rešenje. MailDrop je opcija koja će omogućiti da se "attachment-i" veličine do pet gigabajta koje želite da pošaljete čuvaju na iCloud-u, a osoba kojoj je mejl namenjen dobiće link sa kojeg može preuzeti fajl.

iCloud Drive - Apple je još ranije najavio servis koji je sličan Dropbox-u, i koji će omogućiti čuvanje dokumenata u "cloud-u". iCloud Drive će omogućiti da svemu onome što je sačuvano na iCloud-u može da se pristupi kroz "Finder", uključujući fajlove iz aplikacija na iOS-u.

Handoff - Nova funkcija na OS X koja olakšava deljenje poslova između različitih uređaja. Tako na primer možete početi kucanje mejla na telefonu, a Mac će vas podstaći da ga završite na njemu. Isto tako možete početi sa kreiranjem dokumenta u iWork-u, a kada se udaljite od računara, vaš iPad će vam predložiti da ga završite na njemu.

Pozivi i poruke - Apple je sada korisnicima omogučio da primaju i šalju sms poruke, i obavljaju telefonske razgovore na svom Mac-u.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

Pogledajte neke od najznačajnijih trenutaka na WWDC-u:

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iThink

    3. jun 2014 | 15:55

    Apple svaka cast! Novi OS X 10.10 je fenomenalan. Sa novim funkcijama si jos jedan korak ispred drugih OS.

  • Aleksandar

    3. jun 2014 | 17:14

    Xcode 6 sa swift sistemom je poklon Apple hvala vam na tome!

  • ...

    3. jun 2014 | 15:53

    Sve ovo android ima odavno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA