PROBALI SMO ZA VAS - 3D ŠTAMPAČ: Uređaj koji će promeniti svet (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Telegrafa imala je priliku da testira prvi 3D štampač u Srbiji. Otkrivamo vam sve o njegovim performansama, načinu štampanja, kao i budućnosti koju će doneti ovaj revolucionarni uređaj

  • 9

3D štampači su polako počeli da menjaju svet u kojem živimo. Iako su pomenute mašine do skora bile dostupne samo malom broju ljudi, uglavnom naučnicima, to više nije slučaj. Cena 3D štampača sve su niže. Sa padom cena i povećanjem sposobnosti, mogućnosti koje ovi uređaji pružaju polako postaju neograničene.

Šta je u stvari 3D štampanje?

3D štampanje kreira objekat sloj po sloj. Ova tehnologija je već počela da transformiše načine proizvodnje u Americi. Od 100 ispitanih kompanija koje se bave različitom vrstom proizvodnje, dve trećine je već implementiralo 3D štampače, bilo u eksperimentalne svrhe, bilo za proizvodnju finalnog proizvoda.

Raniji 3D štampači su bili preskupi i teški za korišćenje jer su zahtevali posebnu obuku. Međutim, sa kompanijama kao što su "MakerBot", "3D Systems" i "XYZ Printing" na primer, lični 3D štampači za kućnu upotrebu su sada realnost.

Uz malo ulaganja u početku, svako može da napravi različite predmete za raznoraznu upotrebu. Gledano iz ove perspektive, veoma je lako zamisliti tržište na kojem ćemo, umesto kupovine pravog proizvoda, kupovati materijale i "planove" kako bi napravili ono što želimo uz pomoć 3D štampača. Zamislite da za nekoliko godina umesto da automobil kupimo u nekom salonu, jednostavno kupimo delove za njega i njegov nacrt, i sami ga ištampamo u našoj garaži. Deluje kao naučna fantastika, ali se zapravo razvoj tehnologije kreće u tom pravcu.

Kako funkcioniše?

Sve počinje sa digitalnim fajlom koji služi kao instrukcija, odnosno obrazac za to što želimo da ištampamo. Mašina zatim štampa sloj po sloj plastike, metala, najlona ili nekog drugog materijala koji se može koristiti, u skladu sa tim nacrtom. Ovi slojevi će na kraju dati finalan oblik predmetu koji želimo da napravimo.

Postoji nekoliko različitih metoda koje se koriste za 3D štampanje, u zavisnosti od materijala koji se koristi. Najčešći je takozvani "Fused Deposition Modeling (FDM)" metod. Za FDM se koristi istopljena termoplastika uz pomoć koje se formiraju slojevi. Svaki novi sloj se spaja sa prethodnim, i materijal istog momenta očvršćava, što kreira željeni oblik.

Zašto su važni?

3D štampači omogućavaju raznim kompanijama da proizvode stvari u svojoj zemlji, što pospešuje razvoj ekonomije. Odeća bi, na primer, mogla da se proizvodi u domovima širom sveta, umesto u azijskim zemljama.

Zašto je ovo bitno?

Pre svega zbog uslova u kojima ljudi u slabo razvijenim državama rade, koji su najblaže rečeno, nehumani. Ovo bi takođe povećalo broj radnih mesta recimo u Srbiji. Bez obzira što se proizvodi više ne bi pravili u fabrikama već u domovima ljudi, neophodne bi bile sirovine od kojih će oni nastajati, kao i digitalni planovi (nacrti).

3D štampanje ostavlja prostora i za personalizaciju u odnosu na tradicionalni način proizvodnje. Ukoliko na primer kupite 3D štampač, i neki nacrt (fajl) za određene cipele, pored generalnog oblika, vi možete birati boju, i ukrašavati ih kako vama padne na pamet, a sve uz malo znanja 3D modelovanja.

Kako bismo odeću štampali u kući, sigurno je da bi 3D štampači morali da budu dosta napredniji i poseduju neke nove tehnologije. Bilo bi potrebno da sami mogu da "seckaju", kroje, šiju i rade sve ostale krojačke radnje kako bi ištampali (sašili) željeni predmet. Kertridži koji će se u njima koristiti sigurno neće biti od plastike, već neki materijal poput pamuka, svile ili nečeg trećeg, a mašina će u odnosu na digitalni fajl koji sadrži izgled predmeta, napraviti majicu, džemper ili šta već budemo hteli.

Od skoro se javila i ideja o štampanju ljudskih organa pomoću 3D štampača. Ovo će funkcionisati zahvaljujući specifičnim ćelijama koje će se "uzgajati", i koje će se koristiti kao materijal od kog će se štampati neki organ. Trenutno se radi na usavršavanju potrebne tehnologije, a ukoliko bi jedan dan, na primer, uspeli da napravimo novo srce, to bi čovečanstvo itekako unapredilo. Ne samo da bi životni vek bio duži, već bi većina bolesti na ovaj način bila izlečena.

Naše iskustvo

Iako je u našoj zemlji 3D štampanje još uvek daleko, uspeli smo da uživo vidimo i testiramo jedan od pristupačnijih modela ove vrste uređaja. U pitanju je štampač kompanije "XYZ Printing", model "da Vinci 1.0". Cena ovog 3D štampača iznosi 500 dolara.

"Da Vinci 1.0" 3D štampač se na računar povezuje putem USB kabla. Sa njim dolazi potreban program, a pre nego što magija počne potrebno je instalirati drajvere kao i za svaki drugi uređaj. Kertridži ovog modela se sastoje od kotura plastike koja se topi i iz koje se "vaja" željeni oblik. Njihova cena nije velika i iznosi 28 dolara, a u njima se nalazi 600 grama plastike.

Koliko će kertridž trajati zavisi od toga šta se štampa, i same veličine predmeta koji nastaje. Postoje u raznim bojama, a mana ovog modela je što ne može da ih meša, već će svaki predmet koji želimo da napravimo biti jednobojan. Ipak je u pitanju "low-budget" uređaj, pa samim tim ne možemo ni očekivati sve vrhunske karaktersitike.

S obzirom da nismo imali ranijih iskustava sa ovom vrstom uređaja, prvi predmet za koji smo se odlučili da napravimo je jedan od demo nacrta koji se nalaze u samom štampaču. U pitanju je vaza. Kada smo sve podesili kako treba, i kada se uređaj dovoljno zagrejao kako bi mogao da topi plastiku i "crta" željeni predmet, klikom na dugme "OK" magija je počela.

Pred našim očima smo u narednih sat vremena gledali kako "ni iz čega" nastaje predmet koji smo odabrali. U zavisnosti od oblika i veličine, zavisiće i vreme koje je potrebno za štampanje. Kada je tajmer otkucao, i štampač završio svoje, bili smo veoma uzbuđeni da u ruku uzmemo predmet koji je napravio ovaj revolucionarni uređaj. Bili smo skeptični da plastika neće biti ista kao ona na koju smo navikli, ali kada smo videli gotov proizvod, oduševljenje nije izostalo. Razlika između ovog predmeta, i nekog kupljenog u radnji gotovo da ne postoji. Nikada ne bismo rekli da je ova vaza nastala u 3D štampaču.

Predmet je ispao tačno onako kako je izgledao na računaru.

Iako 3D štampači moraju još dosta da se razvijaju kako bi svoje mesto pronašli u domovima širom sveta, za sada se ova tehnologija kreće u dobrom pravcu. Cene uređaja svakim danom sve više padaju, pojavljuju se novi modeli, a njihove sposobnosti polako postaju sve savršenije. Iz ove perspektive jedino što možemo jeste da čekamo i vidimo da li će za koju godinu gore pomenute tvrdnje prestati da budu samo naučna fantastika i postati svakodnevnica.

Pogledajte kako je izgledalo naše štampanje (pravljenje) zadatog predmeta sa gore pomenutim 3D štampačem:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Trebinje

    10. jul 2014 | 22:11

    I napravis zenu kakva ti odgovara...A svojoj ne das da se primice 3D stampacu

  • mordecai

    11. jul 2014 | 13:40

    pa vec sada stampaju krvne sudove a za par godina organe...cekam da postanu cenovno malo pristupacniji pa da sebi istrikam oversized penis

  • Mile

    11. jul 2014 | 17:35

    Kupiću ga kada bude mogao da štampa pare ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA