DA LI STE JEDAN OD NJIH? Ovako izgleda prosečan srpski gejmer (FOTO)

Skoro 92 odsto srpskih gejmera provodi svoje večeri i noći igrajući igre. Samo četiri odsto njih su ranoranioci, dok preostalih četiri odsto igraju tokom podneva. U nastavku saznajte sve karakteristike srpskog gejmera

  • 7

Ukoliko ste se ikada zapitali kako izgleda prosečan srpski gejmer, sada to možete i saznati zahvaljujući kompaniji "Intel" i gejming forumu "Benchmark". On je mlad,  odlučan, dinamičan, perfekcionista, dobro informisan i "noćna ptica". U ovom istraživanju, sprovedenom tokom maja, učestvovalo je više od 5.700 ispitanika koji su pružili informacije u vezi sa njihovim načinom igranja i vrstom tehnologije koju koriste.

Odlučan, perfekcionista, dinamičan i "noćna ptica"

Skoro 92 odsto srpskih gejmera provodi svoje večeri i noći igrajući igre. Samo 4 odsto njih su ranoranioci, dok preostalih 4 odsto igraju tokom podneva. Na osnovu vremena provedenog u igranju, gejmeri se dele na četiri kategorije: 7,7 odsto ekstremna – u proseku provode više od 6 sati dnevno igrajući; 14,3 odsto teška – od četiri do šest sati dnevno; 37,9 odsto srednja – od dva do četiri sata dnevno; 40,1 odsto laka – manje od dva sata dnevno.

Istraživanje je pokazalo da skoro 60 odsto gejmera provodi barem dva sata dnevno igrajući svoju omiljenu elektronsku igru. Izgleda da i oni prate svetski trend po kom prosečni gejmer provodi skoro dva sata dnevno uvežbavajući elektronski kontrolisane pokrete, što je ukupno otprilike 14 sati nedeljno. Srpski gejmer ne samo da želi da igra igrice, već želi i da napreduje i postane najbolji igrač, što ga čini odlučnim po pitanju toga šta želi da postigne.

Što se tiče vrsta igara, Intelovo istraživanje pokazalo je da 41 odsto preferira akciju, tj. pucačine iz prvog lica (FPS), 23,5 odsto igra igrice poput MOBA (Multiplayer online battle arena), MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) ili RPG (Role-playing game), 13,1 odsto su strastveni simulatori, 13,8 odsto preferira strategije u realnom vremenu, i 8,7 odsto igra druge vrste igara.

Srpski gejmeri igraju igre i sa jednim igračem i sa više igrača. U igrama sa više igrača, igra postaje vid elektronske komunikacije i socijalizacije sa prijateljima i ljudima sličnih interesovanja. Srpski gejmeri dele se na dve grupe: 51 odsto njih su fanovi igara sa više igrača, dok 49 odsto preferira igre sa jednim igračem.

Desktop računar je i dalje glavni

Više od tri četvrtine ispitanika (85,9 odsto) koriste desktop računar za igranje. Ovi računari pružaju potrebne uslove koji omogućavaju optimalno funkcionisanje igre i postizanje najboljih rezultata. 65,9 odsto ispitanika veruje da je procesor veoma bitan za igranje, 20,9 odsto veruje da je procesor od suštinske važnosti, dok 12 odsto smatra da je dosta bitan. Samo 0,9 odsto ispitanika smatra da je manje bitan, a 0,3 odsto da je nebitan.

Odmah posle desktop računara, ispitanici navode laptopove, Ultrabook ili 2u1 uređaje (12,9 odsto), dok je samo 1,3 odsto ispitanika izjavilo da igra igre na nekoj drugoj vrsti uređaja.

Za igranje bez ograničenja, 55,6 odsto ispitanika smatra da je SSD najbitniji za igranje, dok 36,7 odsto bira HDD i 7,7 odsto HDD Hybrid. Za 96 odsto srpskih gejmera uređaj sa diskretnom grafičkom karticom je savršen za igranje, dok preostalih četiri odsto smatra da je integrisana grafička kartica bolje rešenje. Overklokovanje i mogućnost igranja bez ograničenja veoma su važni za 37,3 odsto ispitanika, a suštinski za 7,2 odsto ispitanika. Ukupno 37,4 odsto ispitanika smatra da su donekle važni, dok 18 odsto smatra da nisu toliko bitni.

Na pitanje posle koliko vremena je najbolje kupovati novi računar, 4,9 odsto ispitanika bi promenilo svoj aktuelni računar nakon godinu dana, 26,7 odsto posle godinu dana, 45,6 odsto posle dve godine, 17,7 odsto posle tri godine, a 5,1 odsto nakon četiri ili pet godina. Shvatanje važnosti kupovine računara na svake dve godine, pokazuje da su gejmeri u Srbiji svesni toga da su nove tehnologije neophodne za postavljenje rekorda.

Zapravo, 37,3 odsto ispitanika Game On istraživanja menja svoj PC na svake četiri godine ili više, 26,6 odsto na svake dve, 28,1 odsto na tri godine, šest odsto na godinu dana, a samo dva odsto na manje od godinu dana. Što znači da u proseku novi računar kupujemo svake treće godine.

Desktop računar je relevantan

U nameri da proslavi više od dvadeset godina Intel Pentium procesora, kompanija Intel najavila je Intel Pentium Anniversary Edition procesor, desktop procesor sa otključanim množiocima koji će omogućiti novu generaciju PC overklokovanja. Trenutno je dostupan srednje i manje zahtevnim gejmerima koji su fanovi desktop računara. Procesor Intel Pentium G3258 Anniversary Edition (3.20 GHz) takođe poseduje Intel Quick Sync Video tehnologiju koja obezbeđuje brže video konvertovanje za medija plejere, onlajn razmenu materijala, kao i video editovanje.

Gejmeri ekstremne i teške kategorije mogu se osloniti na Intel Core i7 i i5 K SKU procesore četvrte generacije, prve Intel procesore koji ima četiri jezgra i do 4Ghz bazne frekvencije. Ovi  desktop procesori pružaju bolje performanse i nove mogućnosti overklokovanja. Intel Core i7-4790K (4.00 GHz) i Intel Core i5-4690K (3.50 GHz) procesori omogućiće vam da podesite vaš sistem za postizanje boljih perfomansi. U kombinaciji sa smart funkcijama, kao što je Intel Turbo Boost 2.0 tehnologija, ovi procesori predstavljaju izuzetno moćne saveznike prilikom igranja igara.

Intelove tehnologije za igranje na mobilnim uređajima

Za gejmere koji više vole laptopove, Ultrabook ili 2u1 ređaje, Intel Core procesori četvrte generacije će im ponuditi do 50 odsto više vremena za igranje u poređanju sa uređajima koji imaju procesore prethodne generacije. Ovo predstavlja najveći generacijski produžetak trajanja baterije u istoriji ove kompanije, i omogućen je prelaskom na 22 nm proizvodni proces.

Zahvaljujući Intel Rapid Start tehnologiji, neki sistemi omogućuvaju da se igri pristupi iz sleep moda za manje od tri sekunde, kao i devetočasovnu autonomiju. Ljubitelji mobilnosti imaju tri različita nivoa grafike: Intel HD, Intel Iris ili Intel Iris Pro grafiku, u zavisnosti od toga koliko impresivan vizuelni doživljaj žele. 3D igranje je skoro duplo bolje u poređenju sa Intel Core procesorima treće generacije. Mobilni procesori četvrte generacije obavljaju multitasking funkcije do 13 odsto brže.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: games.benchmark.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arhivator

    2. jul 2014 | 19:38

    Igram WoW vec jedno 8 godina.Dva posla,devojka,2 metra i 100 kila,redovno vezbam i vozim bajs.Jbg,to sto volim da igram igrice ne mora da znaci da sam debeli vepar koji nije video svetlost dana. A takodje,i ovi sto su "drustveni" nisu bas savrseni primeri ljudske rase.

  • mordecai

    2. jul 2014 | 13:14

    e pa bez 100evra grafike sa pozeljnim gddr ramom tesko da ce igrati graficki zahtevne igre..govorim o minimumu potrebnom za igranje far cry3, tomb rider underworld, metro last night, crysis3 a ni neke vise godina starije naslove tipa deus ex human revolution, gears of war......

  • Lang

    4. jul 2014 | 13:16

    Jedan sam od starijih igraca cod2 igrice preko neta. Ovo istrazivanje provlaci reklamu za Intel kroz pricu i tekst. Stariji igraci znaju kada se pojavio AMD od toga vremena sam u njihovom timu i nisu nista losiji od Intela .Inace oprema ,komponente ,je dosta skuplja kod nas nego recimo u Makedoniji . Zasto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA