SVE NAPREDNIJE: Tržište mobilnih telefona i tableta nastavlja da raste

Kompanija Gartner koja je sprovela istraživanje navodi da prodaja smartfona ima preovlađujući udeo (66 odsto) na tržištu telefona i taj trend će biti nastavljen, a udeo će se povećati na 88 odsto

  • 1

Svetsko tržište kompjuterske tehnike i mobilnih telefona (personalni računari, tableti, telefoni i smartfoni) porašće ove godine 4,2 odsto, na 2,4 milijarde uređaja, nakon pada od 9,5 odsto prošle godine. Prema podacima kompanije Gartner, očekuje se da prodaja telefona u 2014. godini poraste 3,1 odsto na godišnjem nivou, na 1,9 milijardi uređaja.

Gartner navodi da prodaja smartfona ima preovlađujući udeo (66 odsto) na tržištu telefona i taj trend će biti nastavljen, a udeo će se povećati na 88 odsto, preneo je Itar tas.

Tradicionalno tržište personalnih računara (desktopovi i notebook-ovi) ove godine će zadržati tendenciju sniženja tempa rasta. U poređenju sa prošlom godinom, ove će se prodaja smanjiti tri odsto, na 308,5 miliona uređaja.

Prema oceni Gartnera, tržište tableta će pokazati usporavanje tempa rasta, ali će prodaja, kao i ranije, nastaviti da raste. U odnosu na prošlu godinu, tržište će porasti 23,9 odsto, na 256 miliona uređaja.

Kako se navodi u izveštaju istraživanja, korisnici će smanjiti interesovanje zbog visokih cena tih uređaja. Dalji rast tržišta zavisiće od smanjenja cene tableta, a ne od njegove funkcionalnosti, navodi se u dokumentu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SUNCE

    8. jul 2014 | 00:19

    JA SAM GOTOV, IMAM SKORO 60 GODINA, JEDNOSTAVNO OD 2009, TOTALNO SAM PROLUPAO, OBOZAVAM 2 MILENIJUM, DECO UZIVAJTE DOK STE MLADI, SAMO ZIVOT, KADA DODJETE U MOJE GODINE, POCNITE NESTO I MALO DA RADUCKATE,,,ZIVELIIIIII POZDRAV SA SEVERNOG POLA SUNCE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA